Kommunalt avlopp

Avloppsvatten är ett samlingsnamn för dagvatten och spillvatten. De båda avloppsvattentyperna har olika behov av rening och ska avledas i skilda system.
Sidans innehåll

Spillvatten

Spillvatten är avloppsvatten från disk-, toalett- och duschvatten från hushåll samt avloppsvatten från industrier. Om din bostad är ansluten till det kommunala avloppsledningsnätet för spillvatten transporteras det förorenade spillvattnet via en eller flera pumpstationer till en av våra avloppsreningsanläggningar. Där renas det enligt de krav myndigheterna ställer och släpps därefter ut till våra sjöar och vattendrag igen.

Avloppsreningsverken är byggda för att rena bort näringsämnen såsom kväve och fosfor samt organiskt material. Näringsämnen renas bort eftersom de annars bidrar till övergödning. Organiskt material renas bort eftersom det annars medför syrebrist i vattendragen. I reningsprocessen produceras näringsrikt slam som vi vill återföra till jordbruket för att därmed sluta kretsloppet. I Alvesta kommun finns konventionella avloppsreningsverk i Alvesta, Moheda och Vislanda.

Avloppsreningsanläggningar med markinfiltration finns i Lönashult, Hulevik och Torsåsby. I Lönashult genomförs byggnation av ett nytt avloppsreningsverk. I Torsåsby pågår arbete med att anlägga en överföringsledning mellan Torsåsby och Torne för att i framtiden kunna rena avloppsvattnet från Torsåsby i Vislanda avloppsreningsverk. Reningsverket och överföringsledningen beräknas vara klara under hösten 2024.

Dagvatten

Dagvatten är regn- eller smältvatten från snö och is som rinner från gator, markytor och tak.
Dräneringsvatten är vatten från mark runt husgrunder och annan mark som dräneras.

Dagvatten och dräneringsvatten ska antingen tas omhand lokalt på din fastighet eller ledas bort via den allmänna dagvattenanläggningen.

Den allmänna dagvattenanläggningen finns utbyggd i tätbebyggda områden. Via ledningar och diken avleds vattnet till sjöar och vattendrag.

Vad får du spola ner i avloppet?

Du får bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Allt annat orsakar problem med stopp i ledningarna, genom att störa reningsprocesserna vid avloppsreningsverken eller genom att förorena avloppsslammet som ska återföras till jordbruksmarken. Ha en sopkorg i badrummet, så blir det lätt att göra rätt.

Gör rätt med stekfett, matolja, frityrolja

  • Undvik att hälla ut matfett i avloppet. Fett stelnar och blir mycket hårt när det kommer ut i rören och det kan leda till stopp och översvämning.
  • Torka ur stelnat stekfett med hushållspapper och släng det istället i matavfallet. Frityrolja kan du hälla i en tom mjölkkartong eller PET-flaska och sedan slänga i soporna (restavfall). Då kommer det till nytta som energi.

Gör rätt med farliga kemikalier

Färg och renovering

  • Lämna kemikalier till återvinningscentralen så tar de hand om dem på ett säkert och miljöanpassat sätt.
  • Häll aldrig ut färg i avloppet. Färg som blir över lämnar du till återvinningscentralen.
  • Tvätta inte av penslarna under rinnande vatten. Färgen på penseln torkar du av noga med en trasa. Därefter häller du i vatten eller lösningsmedel i en burk och tvättar av penseln. Burken med vätska och trasan lämnar du till återvinningscentralen som farligt avfall.
  • Torka färgrester från händerna med en trasa innan du tvättar händerna. Trasan lämnar du till återvinningscentralen.
  • Använd aldrig hobby- och konstnärsfärger som innehåller kadmium. Det finns fullgoda alternativ i handeln men hobby- och konstnärsfärger med kadmium säljs fortfarande i tusentals butiker och på internet.
  • Använd miljöcertifierade material till tak-, fasad- och avvattningssystem. Passa på att tänka om när du renoverar eller bygger nytt.

Hushåll, kläder och hygien

  • Använd miljömärkta disk-, tvätt-, städ- och skönhetsprodukter. Kika efter Svanen, Bra Miljöval och EU-blomman i butiken. Tänk även på hur du doserar – för mycket tvättmedel sliter till exempel på kläderna och kostar dig pengar i onödan.
  • Använd tandkräm och deodorant utan triclosan. Triclosan är ett antibakteriellt ämne som avloppsreningsverken inte klarar av att rena. Tomma tandkrämstuber kan återvinnas, sorterade som plastförpackning.
  • Köp allväderskläder och skor utan polyfluorerade impregneringsmedel (PFAS). Kläder och skor som har en smuts- och vattenavvisande yta på textilen, kan innehålla fluorerade miljögifter. Fråga i butiken efter allväderskläder och skor som inte innehåller polyfluorerade impregneringsmedel.
  • Undvik att handla träningskläder, skor och prylar som är behandlade med silver. Många träningskläder marknadsförs som ”antibakteriella” eller ”luktfria” är ofta behandlade med silver. Silver har egenskaper som hämmar bakterietillväxt. Därför används det som en typ av bekämpningsmedel i vissa produkter. När du tvättar din träningströja frigörs silvret allt eftersom och hamnar i tvättvattnet. Silvret följer med avloppsvattnet till reningsverket, där det kan döda bakterier som är viktiga i reningsprocessen. Sedan kommer det ut i naturen med avloppsslammet eller släpps ut i våra vattendrag. Butiker som säljer kläder som behandlats med bekämpningsmedel är enligt lag skyldiga att informera om detta.

Biltvätt

  • Tvätta bilen i en fordonstvätt. Välj helst en miljöcertifierad biltvätt. På biltvätten finns speciell utrustning som renar vattnet från oljerester, tungmetaller, föroreningar, kemikalier och tensider. Om du tvättar bilen hemma på uppfarten så rinner smutsvattnet ner i brunnarna för regnvatten och därifrån rakt ut i vattendragen.

Trädgård och pool

  • Använd miljömärkta trädgårdsprodukter och undvik besprutning med gifter.
  • Om du har en pool av något slag så ska du avklorera poolvattnet innan du tömmer poolen.

Vattenskolan – om vatten och avlopp för barn

Vattenskolan är framtagen av Svenskt vatten i syfte att barn mer om vatten och avlopp. Vattenskolan riktar sig framförallt till elever och lärare i årskurs 4-6.

Senast uppdaterad 22 april 2024