Så kan du påverka

Du kan påverka din vardag i kommunen. Dina tankar och idéer är värdefulla för oss. Tillsammans utvecklar vi kommunen till en livskraftig och hållbar plats.
Som invånare kan du vara med och påverka hur kommunen styrs och utvecklas. Dina erfarenheter och synpunkter är viktiga. Förutom att rösta i kommunalvalet vart fjärde år, kan du kontakta politiker och tjänstemän eller komma med förslag och synpunkter i olika frågor.

Rösta i kommunvalet

Vart fjärde år är det val till kommunfullmäktige. Då kan du rösta på vilket parti och vilka politiker som du vill ska styra kommunen. Valet till kommunfullmäktige sker samma dag som valet till riksdagen och regionen.

Engagera din politiker

Vill du påverka kan du ta kontakt med de politiker som är med i kommunfullmäktige, nämnder och styrelser. Här kan du se vilka som är politiker i Alvesta kommun och deras e-postadresser.

Du kan även delta i allmänhetens frågestund under kommunfullmäktiges sammanträden och ställa din fråga direkt till politikerna.

Var med i rådgivande organ

Kommunens nämnder har stöd av rådgivande organ – ungdomsrådet, strategiska rådet för brottsförebyggande arbete, tillgänglighetsrådet och pensionärsrådet.

I råden finns representanter från kommunen och olika intressegrupper som träffas och diskuterar specifika ämnen eller frågor med kommunens politiker.

Delta i samråd och granskningar

Kommunen formulerar sina politiska ambitioner inom olika områden i planer och program. Det handlar om allt från fysiska planer som översiktsplan och detaljplaner, till planer som handlar om exempelvis klimat och avfall.

När kommunen tar fram dessa hålls så kallade samråd och granskning innan besluten ska fattas. Då får du som invånare insyn och kan lämna in synpunkter på förslagen.

Lämna förslag och synpunkter

Du är alltid välkommen att höra av dig med dina synpunkter, förslag och klagomål på vår verksamhet så att vi kan utvecklas och bli bättre.

Svara i olika undersökningar

Alvesta kommun deltar i och genomför flera olika undersökningar för att ta reda på vad du som invånare tycker. Kommunen ställer exempelvis frågor i Statistiska centralbyråns stora medborgarundersökningar samt Ungdomsenkäten LUPP (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken) om hur unga har det.

Om du får en enkät från oss är det värdefullt för oss att du tar dig tid att svara.

Senast uppdaterad 29 april 2025