Daglig verksamhet

Daglig verksamhet är en insats enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) för dig i yrkesverksam ålder som saknar förvärvsarbete och inte utbildar dig.
Sidans innehåll

Om daglig verksamhet

Insatsen daglig verksamhet kan utformas på olika sätt och ska vara utvecklande, stimulerande och meningsfull för den enskilde. Den ska även vara anpassad efter den enskildes behov, förutsättningar och intressen. Ett övergripande mål med insatsen är att utveckla den enskildes möjligheter till arbete på den ordinarie arbetsmarknaden på kortare eller längre sikt.
Daglig verksamhet är inte en anställningsform.

Vem har rätt till daglig verksamhet?

För att kunna ha rätt till insatsen daglig verksamhet gäller att du:

 • Är över 18 år.
 • Inte har något förvärvsarbete eller för tillfället går en utbildning.
 • Tillhör antingen personkrets 1 eller 2 enligt LSS, vilka omfattar personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd och personer med hjärnskada förvärvad i vuxen ålder.

Du behöver ansöka om insatsen

Två olika typer av daglig verksamhet

Den dagliga verksamheten är uppdelad i två olika inriktningar: habiliterande och arbetsinriktad.

Habiliterande verksamhet

Habiliterande verksamhet riktar sig till dig som har en grav/intellektuell funktionsnedsättning. Vi arbetar bland annat med musik och rytmik, kroppsuppfattning, samt sjukgymnastik.

Arbetsinriktad verksamhet

Inom den arbetsinriktade verksamheten kan du exempelvis arbeta med packarbeten eller inom någon av våra utflyttade verksamheter, såsom praktikplatser.

Ersättning

Deltagare i daglig verksamhet får en ersättning antingen för halvdag (mindre än fem timmar/dag) eller heldag (fem timmar eller mer/dag). Ersättningen betalas ut den 25:e varje månad och är skattefri.
Vid frågor om utbetalning av ersättningen kan du kontakta en administratör inom funktionsstöd som du når via vårt kontaktcenter.

Våra dagliga verksamheter

Habiliterande daglig verksamhet

Dagcenter

På Dagcenter i Alvesta finns habiliterande daglig verksamhet för dig som står allra längst ifrån arbetsmarknaden. Din arbetsdag anpassas utefter din förmåga och du har ett anpassat schema utifrån dina förutsättningar.

Exempel på aktiviteter är gymnastik, bunne (musik och rytmik), sångstund, pyssel, bakning, promenader, cykling, ridning, besök på badhus eller biblioteket.

Vi finns på Svampvägen 2 i Alvesta.

Måsen

Måsen är en habiliterande daglig verksamhet som passar dig som trivs med att vistas i en trygg, social och lugn miljö. På Måsen anpassas verksamheten och uppgifterna efter vad du behöver och kan.

Tillsammans tar vi vara på dina förmågor och dagarna fylls med de aktiviteter som just du klarar och tycker är meningsfulla. Du har ett anpassat schema och du gör aktiviteterna antingen ensam eller i mindre grupp med andra deltagare.

Om du har daglig verksamhet på Måsen har du tillgång till vårt sinnesrum för avkoppling eller aktivitet.

Exempel på aktiviteter är att måla, pyssla, baka, odla, handla, arbeta med dator och surfplatta, bunne (musik och rytmik), musik och rörelse, sinnesstimulerande uppgifter, sinnesrum, besöka badhus, besöka bibliotek/högläsning, rida, gå på promenad, sortera återvinning, hämta sekretesspapper för malning, uteaktivitet, ägna sig åt återhämtning och avkoppling.

Vi finns på Gröna gatan 40 i Alvesta.

Rådmannen

I den dagliga verksamheten på Rådmannen jobbar vi mycket med att alla ska känna sig trygga, få in de sociala aspekterna i vardagen, men även kunna jobba i lugn miljö. Vi anpassar de dagliga aktiviteterna både efter hela gruppen och efter individen. Vi tar vara på allas förmågor så att alla får en meningsfull dag.

Alla har ett eget schema med sina aktiviteter. Aktiviteterna görs både i grupp och enskilt.
Exempel på aktiviteter är besök i simhallen (vi har en abonnerad tid i varmvattenbassängen), ridning, cykling, promenader, ta hand om återvinningen, bunne (musik och rytmik), musik och rörelse, sinnesrum, besök på biblioteket, bakning, pyssel, gå och handla, se på film, dator/surfplatta, utflykter, restaurangbesök.

Vi finns på Centralgatan 4 i Alvesta (lokalen ligger ovanför hotellet).

Arbetsinriktad verksamhet

Hyllteknik

Vi har ett samarbete med företaget Hyllteknik AB i Alvesta där våra deltagare tillsammans med personal på företaget arbetar med tillverkning, montering och paketering av Hylltekniks produkter. Vi utför också arbetsuppgifter vid olika maskiner i fabriken med hjälp av handledning av Hylltekniks personal.

Det är en arbetsinriktad daglig verksamhet för dig som behöver stöttning på arbetet. Vi strävar mot självständighet och ansvarstagande i arbetsmoment och i vardagen på arbetsplatsen. Målet är att hitta olika lösningar och hjälpmedel för att du ska bli självständig på så många olika moment som möjligt. På arbetsplatsen är det viktigt att alla tar ansvar för sina arbetstider och meddelar om man av någon anledning inte kan komma till jobbet.

Exempel på arbetsuppgifter är:

 • Upphängning av konsoler som ska lackas.
 • Nedpackning av färdiglackade konsoler i kartonger.
 • Skruva klädkrokar på hyllor i olika utföranden.
 • Paketera skruvar i påsar.
 • Popnitar.
 • Montera klädfack, stolar och bord, med mera.
 • Paketera hyllor och skåp.

Vi finns på Blädingevägen 44 i Alvesta.

Villan

Villan är en arbetsinriktad daglig verksamhet där vi utför arbetsuppgifter åt olika företag i kommunen. För att arbeta på Villan krävs noggrannhet i arbetsmoment och att du tycker om att utföra arbetsuppgifter som ska vidare direkt till kunder.

Syftet med verksamheten är att den ska vara förberedande för ett arbete på den öppna arbetsmarknaden. Det innebär att den ska stärka självständigheten och vara utvecklande för känslan över att ta ansvar. Det är också viktigt att få in en vardagsrutin i arbetet och vi pratar mycket om vilka skyldigheter och rättigheter man har på en arbetsplats.

Exempel på arbetsuppgifter:

 • Förmonteringsarbeten åt Hyllteknik AB.
 • Paketering av skruvpåsar åt BK-produkter.
 • Lödningsarbete åt Hydroware.
 • Sekretesshantering åt kommunen.
 • Förbereda presentförpackningar och presentkort åt Lilla Bus.

Vi finns på Blädingevägen 44 i Alvesta.

Scapa

Vi har ett samarbete med företaget Scapa där våra deltagare bland annat jobbar med paketering av sängben. Det är en arbetsinriktad arbetsplats för dig som behöver vägledning och stöttning i arbetet. Vi strävar mot självständighet och ansvarstagande i arbetsmomenten och generellt över hela arbetsveckan.

I samarbete med personal och ledning på företaget arbetar vi efter ordrar på sängben som skickas ut till Mio möbler i hela Sverige. En del leveranser skickas även utomlands. Målet är att hitta olika och individanpassade lösningar, samt (vid behov) olika hjälpmedel för att man ska kunna jobba så självständigt som möjligt.

På arbetsplatsen är det av vikt att alla tar ansvar för sina arbetstider och meddelar om man inte kommer till sin arbetsplats av olika anledningar. Det är också viktigt att man känner ansvar för de arbetsuppgifter man utför och gör dem noggrant eftersom de skickas till kunder.

Exempel på arbetsuppgifter är:

 • Sätta lappar med adresser på sängben som Mio möbler har beställt och sedan packa sängbenen på EU-pallar som ska ut med lastbil till kunden.
 • Tömning av all plast och pappkartonger från fabriken.
 • Städning av utemiljön runt Scapa, plocka skräp och andra serviceinriktade uppgifter.
 • Göra rent kaffemaskiner i matsalen, plocka disk och dylikt.

Vi finns på Fabriksgatan 21 i Alvesta.

Café Nyfiket

Nyfiket är ett café i Alvestas kommunhus där vi bedriver daglig verksamhet. Nyfiket är en arbetsinriktad daglig verksamhet för dig som vill vara kreativ i en härlig köksmiljö. Där ansvarar vi för att servera frukostfika och eftermiddagsfika till de som arbetar i kommunhuset. Du som har daglig verksamhet på Nyfiket har ett individuellt schema efter dina förutsättningar.

Exempel på arbetsuppgifter är:

 • Göra iordning fika (dela frallor, skära grönsaker, koka kaffe, baka fikabröd).
 • Leverera fikabeställningar.
 • Duka fram och duka av, diska, torka bord och hålla rent i kök och matsal.
 • Städa, tvätta och stryka.
 • Handla och ta emot varor.
 • Återvinning.
 • Vi lär oss god hygien i köket.

Vi finns på Centralgatan 1 i Alvesta (i kommunhuset).

Serviceuppgifter på Högåsen

På det särskilda boendet Högåsen i Alvesta arbetar vi med olika serviceuppdrag. Det är en arbetsinriktad arbetsplats för dig som behöver stöttning i arbetet. Vi strävar mot självständighet och ansvarstagande i arbetsmomenten och i vardagen på arbetsplatsen.

Vi samarbetar med berörda avdelningar, personal och ledning på serviceboendet och tar emot beställningar på olika serviceuppdrag som gäller för hela boendet.
På arbetsplatsen är det viktigt att alla tar ansvar för sina arbetstider och meddelar om man av någon anledning inte kan komma till jobbet. Det är också viktigt att man tar ansvar för de arbetsuppgifter man utför.

På morgonen samlas vi i vår lokal på Högåsen och går igenom dagens arbetsuppgifter. Vi jobbar efter individuellt schema med stor flexibilitet, bland annat för nya och fler uppdrag.

Exempel på arbetsuppgifter är:

 • Ansvar för iordningställande av Högåsens restaurang efter måltider och evenemang.
 • Ansvar för skötsel av kökets och rehabs personalkläder.
 • Ankommande gods.
 • Iordningsställande av personalkök.

Vi finns på Gemlavägen 1 i Alvesta (särskilda boendet Högåsen).

Servicegruppen

Servicegruppen är en grupp som har varierade uppgifter som passar i högfungerande och habiliterande syfte. Vi utför arbetsuppgifter åt företag eller andra verksamheter, samt utför även en del uppgifter i Dagcenters lokaler.

Exempel på arbetsuppgifter är:

 • Arbete på biblioteket med att exempelvis ställa tillbaka böcker, torka av bord, övriga städuppgifter.
 • Slänga återvinning på miljöstationen på förfrågan från exempelvis boenden.
 • Trädgården, arbetsuppgifter tillhörande handelsträdgård.
 • Jack/-skoutlämning, beställning, inventering in- och utlämning för hemtjänsten.
 • Avcheckning och upplockning av personalkläder.
 • Avcheckning, upplockning och leverans av hygienartiklar till assistansen.
 • Städning av grillplatser på friluftsanläggningen Hanaslöv.
 • Serviceuppdrag hos Moheda IF.

Vi utgår från Dagcenter på Svampvägen 2 i Alvesta, men vi har även andra adresser för våra arbetsuppgifter runt om i centrala Alvesta.

Senast uppdaterad 4 mars 2024