Buss, tåg och flyg

Buss, tåg och flyg

I Alvesta kommun finns det goda möjligheter att åka kollektivt. Det finns bra förbindelser med både tåg och buss.
Sidans innehåll
Alvesta stationshus. I förgrunden syns en plantering med blommor i rött och gult.
Alvesta stationshus ritat av Folke Zettervall och invigt 1909. Foto: Alexander Hall.

Kollektivtrafik

Det är Länstrafiken Kronoberg som ansvarar för kollektivtrafiken i länet. På deras webb finns tidtabeller och information om olika biljettyper och kort.

Stadsbuss i Alvesta tätort

I Alvesta tätort finns en stadsbuss. Busslinjen går mellan 21 hållplatser och förbinder den östra och västra delen av Alvesta tätort, med Alvesta station som nav.

Gratis första året

Under 2024 åker alla helt utan kostnad. Under det andra året kommer det att vara kostnadsfritt för personer upp till 20 år, samt pensionärer. Skulle trafiken fortsätta även efter prövotiden gäller Länstrafiken Kronobergs ordinarie biljettaxa för stadsbusstrafik för samtliga åldersgrupper.

Res med stadsbussen

Mer om stadsbussen

Det är Alvesta kommun som står bakom och finansierar initiativet till den lokala stadstrafiken. Driften sköts av Region Kronoberg, via Länstrafiken Kronoberg, som i sin tur upphandlat linjetrafiken enligt gällande avtal.

Tåg

Alvesta en av landets viktigaste knutpunkter där Södra stambanan mellan Malmö och Stockholm korsar Kust till kust-banan mellan Göteborg och Kalmar/Karlskrona. Härifrån tar du dig lätt vidare, oavsett om du ska på semester i Europa eller pendla till och från jobb.

Flygplats

Växjö Småland Airport ligger strax utanför Växjö utmed riksväg 30, drygt tio minuters bilväg från Alvesta.

Andra resor

Senast uppdaterad 4 mars 2024