Snart kan du slänga förpackningarna hemma

Snart kan du slänga förpackningarna hemma

Under hösten 2023 inför vi fastighetsnära insamling i Alvesta kommun. Det innebär att du kommer kunna sortera och slänga även förpackningar och tidningar hemma. Det kommer ske med färgsortering.

Sedan 2017 har vi haft röda och gröna påsar för restavfall och matavfall. Under hösten 2023 kommer alla som bor i villa eller radhus (och som idag har eget sopkärl vid sitt hus) få påsar i ytterligare 6 färger. I dem ska man ska sortera förpackningar av papper, plast, metall, färgat och ofärgat glas samt tidningar.

– Genom att införa färgsortering vill vi göra det enkelt att sortera direkt hemma. När det är enkelt att sortera vet vi att mängden förpackningar som hamnar i restavfallet minskar, säger Conny Pettersson, VD för Alvesta Renhållning AB

När införs färgsorteringen?

  • Vecka 39 börjar påsarna delas ut. Påsarna delas sedan ut under de kommande veckorna. Så snart du fått påsarna kan du börja sortera hemma.
  • Alla som är berörda av förändringen kommer att få ett brev hem med mer information.

Nya påsar delas ut vid ordinarie sophämtning

Du som berörs kommer att få rullar med de nya påsarna levererade på ditt sopkärl. De är beräknade att räcka i cirka sex månader (beräknat på normal förbrukning för ett hushåll). Var sjätte månad får du nya påsar i samband med ordinarie sophämtning. Om påsarna tar slut innan dess kan du hämta nya på någon av våra återvinningscentraler (ÅVC).

De röda och gröna påsarna fortsätter vi att dela ut som tidigare. Det vill säga – knyt en röd eller grön påse på ditt sopkärl, så lämnar vi nya vid sophämtning.

Du behåller ditt vanliga sopkärl

Alla påsar ska slängas i det vanliga sopkärlet som du redan har hemma. Om det inte räcker till kan du lämna förpackningarna på återvinningsstationerna eller återvinningscentralerna precis som tidigare. Alla återvinningsstationer kommer finnas kvar.

– Skulle man vilja ha ett större sopkärl hemma eller tätare tömningsintervall går det bra att beställa det, men ge det gärna ett par tömningar och prova dig fram. Erfarenhet från andra kommuner som infört färgsortering är att det är väldigt få som behövt skaffa större kärl, säger Conny Pettersson.

Ingen förändring för de flesta som bor i lägenhet

De flesta flerfamiljshusen har redan miljörum eller miljöstationer, så för dig som bor i lägenhet med miljörum blir det ingen förändring. Du kommer fortsätta att sortera precis som vanligt.

Du som bor i ett flerfamiljshus eller bostadsrätt utan miljörum ska fortsätta att sortera förpackningar som du brukar, så länge du inte får annan information av din hyresvärd/förening.

Mer information

På denna sida har vi samlat mer information inför införandet av färgsortering. Här finns även vanliga frågor och svar: Alvesta – Frågor och svar om färgsortering

Kontakt

Har du frågor är du välkommen att kontakta vårt kontaktcenter

Lämna synpunkter och ställ frågor via vår E-tjänst: Frågor, felanmälan och synpunkter.

e-post: kommunen@alvesta.se
Telefon: 0472 150 00