”Sätt igång” – årets tema på beredskapsveckan

”Sätt igång” – årets tema på beredskapsveckan

Beredskapsveckan är en temavecka som ordnas runt om i landet på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) initiativ. Syftet är att få fler personer att klara sig minst en vecka utan hjälp från samhället, i händelse av en kris.

Alvesta kommun deltar i Beredskapsveckan 2024 genom ett antal aktiviteter för invånare och näringsliv.

Beredskapsveckan 2024 startar 23 september och vi i Alvesta tjuvstartar redan 22 september. Årets tema är ”Sätt igång!”.

Temat ”Sätt i gång” är en uppmaning till alla att stärka sin egen krisberedskap innan en kris eller ett krig hotar.

Att sätta igång kan till exempel innebära att du packar en nödlåda, köper en vevradio och fyller på vattendunkarna.

Aktiviteter

Träffa oss på Tyrolens skördemässa

Alvesta kommun deltar vid skördemässan på Tyrolen i Blädinge där årets tema är: ”Skörda och förvara i beredskap. Vi kommer bland annat att informera om hemberedskap och ge tips på hur man kan tänka och agera. Vi står där med vår kulturbuss – som vi även laddat med böcker om odling och trädgård.
22 september, kl.10-15, Tyrolen i Blädinge

Nödvatten kopplas in på Hagaskolan

I samband med arbetet att ta fram en nödvattenplan för kommunen har flera konkreta och kluriga initiativ vuxit fram. Denna dag testar vi en ny uppfinning. Med enkla och billiga medel har vi monterat en tappkran som gör det möjligt att koppla in en vattentank och få tryck i vattnet även vid avbrott i vattenförsörjningen. Detta gör att vi kan diska och laga mat som vanligt i en kris. Framöver kommer fler tappkranar att installeras i våra verksamheter. Press och intresserad allmänhet är välkomna att vara med.
25 september, kl. 11-12, Hagaskolans kök i Alvesta

Energiberedskap – Gratis digital föreläsning

Energikontor sydost ger en digital föreläsning. Föreställ dig att du blir helt utan ström i flera dagar – vad gör du? Hur löser du uppvärmning, matlagning och tillgång till vatten? Hur gör du på sommaren, respektive på vintern? Sverige har en av världens säkraste elförsörjningar, men trots det finns det mycket som kan hända som gör att strömmen går.
25 september, kl. 18.30-19.45, Läs mer och anmäl dig till föreläsningen:
Kalender- Energiberedskap (energikontorsyd.se)

Näringslivsfrukost med tema civil beredskap

Plats: Hotel Rådmannen, Alvesta
Datum: Torsdag 26 september
Tid: kl 8-10

Max Hector, Försvarsdirektör Länsstyrelsen Kronoberg
Om omvärldssituationen, Länsstyrelsen roll i kris och beredskapsarbetet och samverkan med näringslivet

Stefan Ottosson, Beredskapsstrateg, och Malin Larsson Roos, Beredskapssamordnare Alvesta Kommun
Om kommunens säkerhet- och beredskapsarbete och konkreta tips och modeller på hur ditt företag kan komma igång med sitt arbete med planer inför olika kriser

Anmäl dig till ola.agermark@alvesta.se och ange eventuella allergier senast måndag 23 september.

Så kan du sätta igång

Gå en webbutbildning

Öva på att hantera ett långvarigt strömavbrott som påverkar hela samhället och där du bor. MSB erbjuder utbildningen ”Sju dagar”. Den tar cirka 15 minuter att genomföra.

Webbutbildning: Hemberedskap – sju dagar

Engagera dig

Frivilliga resursgruppen, FRG, finns till hands för bland annat kommunen när de ordinarie resurserna behöver förstärkas. FRG söker alltid nya frivilliga. Om du är intresserad av att hjälpa till som frivillig när det behövs går det bra att kontakta dem.

FRG (frivilligaresursgruppen.se)

Förbered dig

Du förväntas klara dig i sju dagar. Sätt igång med rätt förberedelser så att du även kan hjälpa andra. Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat, värme och att kunna ta emot viktig information. Tips på hur du kan förbereda dig inför en kris