Trädgårdsavfall

Att ha en trädgård att pyssla med är en glädje för många – men det innebär också ansvar. Ett viktigt sådant är hur vi hanterar trädgårdsavfallet.
Sidans innehåll

Ta hand om ditt trädgårdsavfall på rätt sätt

Det kan vara frestande att lägga gräsklipp, löv, grenar eller annat trädgårdsskräp i närmaste skogsdunge, men det är faktiskt både olagligt enligt miljöbalken och skadligt för naturen.

När vi slänger trädgårdsavfall i skog och mark riskerar vi att störa ekosystemet, sprida främmande växter och förstöra för djur och människor.

Därför ska du inte dumpa avfall i naturen

  • Spridning av invasiva arter – Växtdelar från främmande trädgårdsväxter kan snabbt sprida sig och tränga undan naturliga arter. Det hotar den biologiska mångfalden.
  • Förändrat ekosystem – Högar med gräs eller löv rubbar näringsbalansen i marken, vilket kan påverka växtligheten negativt och förändra hela naturmiljöer.
  • Förfulning och nedskräpning – Även naturligt avfall uppfattas som skräp när det dumpas i skogsområden eller diken. Det påverkar friluftslivet och områdets trivsel.
  • Kan locka skadedjur – Trädgårdsavfall kan skapa gynnsamma miljöer för råttor, sniglar eller andra oönskade arter.

Så här ska du hantera ditt trädgårdsavfall

Kompostera hemma – men med rätt innehåll

Att kompostera är ett utmärkt sätt att återvinna trädgårdsavfall. Kompostering av trädgårdsavfall (dock ej matavfall) får ske utan anmälan eller tillstånd. Det är viktigt att inte lägga invasiva växter i komposten. Frön och rötter från dessa växter kan överleva och sprida sig vidare när kompostjorden används.

Lämna avfallet på återvinningscentralen

Alla kommunens återvinningscentraler tar emot trädgårdsavfall utan kostnad för privatpersoner. Dela upp ditt trädgårdsavfall i:

  • Gräs, löv, frukt, mossa och växter (komposteras till jord)
  • Grenar, ris, buskar och träd (flisas och eldas till energi)

Eldning i undantagsfall

Det finns regler för när och var du får elda trädgårdsavfall. Var noga med att kontrollera om det råder eldningsförbud eller om brandrisken är hög.

Om du har växtavfall från invasiva arter

Invasiva växter kan göra stor skada om de sprids. Därför måste de hanteras extra försiktigt.

  • Lägg växtdelar i dubbla plastpåsar eller säckar och förslut dem väl.
  • Små mängder kan slängas i hushållssoporna.
  • Större mängder lämnas till återvinningscentralen i containern för brännbart.
  • Vid transport är det viktigt att avfallet transporteras väl förslutet för att förhindra spridning.
Senast uppdaterad 13 maj 2025