Eldningsförbud i Kronobergs län

Länsstyrelsen har beslutat om eldningsförbud i hela Kronobergs län. Det gäller från klockan 12.00 torsdagen den 23 maj och tills vidare.

Borgerlig vigsel

Borgerlig vigsel

Borgerlig vigsel är ett alternativ till kyrklig vigsel och lika rättsligt bindande.
Sidans innehåll

Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen. För att du och din partner ska kunna gifta er eller registrera partnerskap krävs att ni först gör en gemensam ansökan om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövningen måste gå igenom oavsett om ni önskar en borgerlig eller en kyrklig vigsel.

Ansök om hindersprövning

Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning innebär att Skatteverket undersöker om det finns något lagligt hinder mot att ni gifter er.

Ansökan om hindersprövning ska ni göra gemensamt på det skattekontor där någon av er är folkbokförd. I samband med ansökan om hindersprövning bör ni även anmäla vilket efternamn var och en ska ha i äktenskapet.

Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan om hindersprövning i god tid före vigseln. Hindersprövningen är giltig i fyra månader.

Ansök om borgerlig vigsel hos Alvesta kommun

Har ni bestämt er för borgerlig vigsel/partnerskap kan ni ansöka via vår e-tjänst Vigsel.

Lämna intygen till oss i god tid före vigseln

Efter ansökan om hindersprövning får ni två handlingar från Skatteverket – intyg för hindersprövning och vigselintyg. Båda handlingarna ska lämnas till Alvesta kommuns kontaktcenter i god tid, senast tre veckor före vigseln. Lämna handlingarna direkt i kommunens reception eller skicka dem via post.

Vigselförrättare

Alvesta kommun har ett antal vigselförrättare som är utsedda av länsstyrelsen. När ni preliminärbokar borgerlig vigsel via vår e-tjänst kan ni också skriva om ni har önskemål om vem som ska viga er.

Vittnen

Minst två personer måste vara med under vigseln som vittnen. Det kan vara vänner eller släktingar. De som är vittnen måste ha fyllt 18 år. Personer som arbetar i kommunen kan också vara vittnen om vigseln utförs i kommunhuset under arbetstid.

Vad händer sen?

När ni har preliminärbokat vigsel via e-tjänsten kommer kommunens kontaktcenter att höra av sig till er för att gå igenom era önskemål och boka dag och tid för vigseln. Vi kan inte garantera att vigseln kan genomföras enligt era inskickade önskemål.

Senast uppdaterad 14 mars 2024