Välkommen att upptäcka Sjöparkens strandpromenad

Välkommen att upptäcka Sjöparkens strandpromenad

Nu är det äntligen fritt fram för alla att nyttja Sjöparkens strandpromenad med torg och bryggor vid sjön Salens norra strand, mitt i centrala Alvesta.

– Den här sjön har varit som en dold oas mitt i centrum. Nu när den blir tillgänglig på ett helt annat sätt hoppas vi att folk hittar hit, säger Per Ribacke (S), kommunstyrelsens ordförande i Alvesta.

Omfattande arbete

Målet med strandpromenaden har varit att skapa en vacker och unik plats för invånare på orten och även besökare av resecentrum. Redan för två år sedan startade det omfattande arbetet med att få i ordning området, med muddring och rensning av strandkanten. Våren 2022 stod de två sjuvåningshusen klara och sedan dess har krutet lagts på utemiljön vid stranden.

– Här finns inbyggda sittytor i de tre bryggorna och även parkbänkar och solstolar där man kan slå sig ner en stund och njuta av vattnet och de vackra omgivningarna, säger Sara Mattisson, projektledare vid samhällsbyggnadsförvaltningen i Alvesta kommun.

Växtprakt till våren

Vid strandkanten har det placerats Bjärlövsgranit och entrén pryds av elva pergolabågar som konserverats enligt en japansk träförkolningsteknik – yakisugi. När sedan våren och värmen kommer får vi njuta av en färgexplosion av tusentals blommor och växter. Sammanlagt har det planterats 14 400 krokuslökar, 1 400 pingstliljor och tulpaner, 1 500 perenner och prydnadsgräs, 490 prydnadsbuskar och 19 träd.

Till våren väntar en formell invigning av platsen, då allmänheten kommer att bjudas in för att fira. Men redan nu är alltså strandpromenaden vid Sjöparken fri för alla att upptäcka.

Nästa etapp klar till våren

Så fort vädret tillåter drar nästa etapp i gång i viken intill. Först kommer området muddras och sedan är planen att ordna med en iläggningsbrygga där det ska finnas möjlighet för båtar att lägga till. Målet är att arbetet ska bli klart under våren.