Upplev storslagna Åsnens nationalpark med Åsnenlinjen

Upplev storslagna Åsnens nationalpark med Åsnenlinjen

Flygbild över Åsnen. Grön baderoll med gul text som lyder "Åsnenlinjen - hoppa på hoppa av.
För andra året i rad anordnar Alvesta kommun tillsammans med Länstrafiken Kronoberg en sommarbusslinje: Åsnenlinjen – hoppa på hoppa av. En möjlighet för alla att enkelt ta sig ut och upptäcka det orörda skogslandskapet med tillhörande insjöskärgård.

Nytt för i år är fler stopp med sevärdheter och utflyktsmål längs vägen. De som är 65+ åker kostnadsfritt, vilket möjliggjorts tack vare Familjen Kamprads stiftelse inom
ändamålet ”Hjälpverksamhet bland behövande äldre”. I år finns även möjlighet att ta med cykel, barnvagn eller rullstol på bussen.

– Vi är glada över att Åsnenlinjen togs emot så bra förra året. Det var många resenärer som tog chansen till en dag med bad, vandring och att övernatta i tält. Nu tar vi ett steg framåt med bättre tillgänglighet för barnfamiljer, äventyrslystna cyklister och personer med funktionsnedsättning, säger Markus Brunskog, ansvarig för innovationer och projekt på Alvesta kommun.

Nya stopp vid lokala pärlor

Grön busshållplatsskylt med texten "Sunnabro". Lummig lövskog i bakgrunden och en mindre väg. På skylten sitter en banderoll med texten"Åsnenlinjen", samt en tidtabell.

Åsnenlinjen avgår från Alvesta station med tre turer varje dag (klockan 10.00, 13.00 och 16.00) från den 7 juli till och med den 18 augusti. Resan till nationalparkens huvudentré i Sunnabron tar 45 minuter, innan bussen vänder tillbaka mot Alvesta. Längs vägen finns flera hållplatser med ytterligare sevärdheter och utflyktsmål; Macken i Vislanda, Huseby Bruk, Grimslöv terminal (nytt stopp), Torne och Vrankunge (nytt stopp).

– Vi har lärt oss mycket av förra årets premiär och i år har vi utvecklat busslinjen med nya stopp och flera spännande sevärdheter. Ett bra sätt att öppna upp nationalparken utan behov av egen bil eller övernattningsmöjligheter. Vi ser det också som ett sätt att minska ensamheten bland äldre, säger Thomas Haraldsson (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

Orörd natur som passar alla

Åsnens nationalpark grundades 2018 och är Sveriges 30:e nationalpark. I insjöskärgården samsas vildmark, vatten och över 1 000 öar. Ett besök vid Åsnen kan vara mångsidigt och passar dig som vill ha ett skogsäventyr, ta med barnen på en utflykt eller bara vill ut i naturen och njuta av en lugn stund eller ett svalkande bad.

→ Mer information och inspiration till utflyktsmål

För frågor och ytterligare information:

Thomas Haraldsson
070-996 41 61
thomas.haraldsson@alvesta.se

Markus Brunskog
070-976 10 07
markus.brunskog@alvesta.se