Åsnenlinjen

Upplev storslagna Åsnens nationalpark med Åsnenlinjen – hoppa på hoppa av. På bussen finns plats för att ta med cykel, barnvagn eller rullstol.
Sidans innehåll
Med sommarbusslinjen Åsnenlinjen har du möjlighet att enkelt ta dig ut och upptäcka det orörda skogslandskapet med tillhörande insjöskärgård i Åsnens nationalpark.

Upplev Åsnens nationalpark på ditt sätt

Ett besök vid Åsnens nationalpark kan vara mångsidigt och passar dig som söker ett skogsäventyr, vill ta med barnen på en utflykt eller bara vill njuta av en lugn stund i naturen med ett svalkande bad.

I området finns grillplatser, övernattningsplats med vindskydd, toaletter och flera av vandringslederna är tillgänglighetsanpassade. I närheten av nationalparken finns möjlighet att boka boende och besöka matställen och caféer.

Åsnens nationalpark grundades 2018 och är Sveriges 30:e nationalpark. Den sträcker sig över ett artrikt landskap av sjöar, öar, skog och våtmarker.

Åsnenlinjen gör det enkelt

Åsnenlinjen avgår från Alvesta station med tre turer varje dag (klockan 10.00, 13.00 och 16.00) från den 7 juli till och med den 18 augusti. Resan till nationalparkens huvudentré i Sunnabron tar 45 minuter, innan bussen vänder tillbaka mot Alvesta. Längs vägen finns flera hållplatser med ytterligare sevärdheter och utflyktsmål i närheten; Macken i Vislanda, Huseby Bruk, Grimslöv terminal, Torne och Vrankunge. På bussen finns plats för att ta med cykel, barnvagn eller rullstol.

Så löser du biljett

Biljett till Åsnenlinjen säljs i Länstrafiken Kronobergs reseapp, hos återförsäljare och ombord på bussen. Biljetten kostar 62 kronor för ungdom (7-19 år) och 104 kronor för vuxna. Den är giltig i 24 timmar. Du som är 65+ löser en seniorbiljett som är helt kostnadsfri mot uppvisande av giltig legitimation.

Åsnenlinjen anordnas av Alvesta kommun tillsammans med Länstrafiken Kronoberg – med bidrag från Familjen Kamprads stiftelse.

Senast uppdaterad 9 juli 2024