— Syftet med att samla dessa verksamheter är att öka skolframgången för barn och ungdomar. Vi blir mer resurseffektiva samtidigt som vi får en bredare samverkan mellan socialtjänst och skola, säger Fredrik Wärn, verksamhetschef på utbildningsförvaltningen.
Knuten håller till på Gröna gatan i Alvesta (tidigare Grönkullens förskola). Hit kommer barn och ungdomar som av olika skäl behöver stöd och hjälp med att fortsätta sin skolgång. Det kan handla om de som av socialtjänsten har placerats på HVB-hem eller som har problematisk skolfrånvaro. Det kan även vara elever som har blivit avstängda från sin ordinarie grundskola eller som av andra skäl under en viss period inte kan gå där, men som ändå ges möjlighet att fortsätta sin utbildning – så kallad akutskola.
På Knuten finns direktkoppling till flera olika professioner – lärare, socialpedagog, familjebehandlare, skolpsykolog, arbetsterapeut och kultur- och fritidsamordnare. Stödet som erbjuds kan exempelvis bestå av samtal, undervisning (enskilt eller i mindre grupp), socialt sammanhang, besök av resurshunden Azlan med mera.
— Det finns barn och ungdomar som befinner sig i svåra situationer och tillfälligt har ett behov av att tillgodose sig undervisning eller social gemenskap på annan plats, säger Johanna Yngvesson, enhetschef på utbildningsförvaltningen.
De olika verksamheterna har varit samlokaliserade sedan augusti. Namnet Knuten kommer sig av en namnförslagsinsamling under ett öppet hus.
— Tanken bakom var att de tre verksamheterna är som en knutpunkt för elever som på något sätt behöver ett centralt samverkansstöd. Och om det slår knut hos någon elev finns det alla möjligheter att tillsammans lösa upp dem på Knuten, säger Johanna Yngvesson.