Gratis stöd att hjälpa barnen genom skilsmässan

Gratis stöd att hjälpa barnen genom skilsmässan

Två barn ritar en ledsen och en glad gubbe.
Via det digitala verktyget Samarbete efter skilsmässa (SES) erbjuder Alvesta kommun kostnadsfri självhjälp till föräldrar att hantera de förändringar och utmaningar som en skilsmässa eller separation kan innebära, både för sig själv och sitt barn.

Teman och dilemman

Verktyget riktar sig till vuxna som funderar på, genomgår eller har genomgått en skilsmässa eller separation. Det består av flera avsnitt som är anpassade efter olika situationer som kan uppstå och som ger kunskap om barnets reaktioner.

— I vårt dagliga arbete ser vi att det finns ett behov av ytterligare hjälp till föräldrar att hantera frågor som rör separation från barnets andra förälder och att vara ett bättre stöd för sitt barn. Vi hoppas att det här kan minska risken för att separationer leder till konflikt där barn far illa, säger Maria Gabrielsson, enhetschef på förvaltningen för arbete och lärande.

Anonymt och oberoende av tidsbokning

Tjänsten är gratis att använda för föräldrar som antingen själva är folkbokförda i Alvesta kommun, eller har barn som är det. Utbildningsmaterialet finns på svenska, engelska och arabiska.

— En annan fördel är att du kan logga in när som helst det passar dig och vara helt anonym, säger Maria Gabrielsson.

SES är utvecklad av forskare vid Köpenhamns universitet och yrkesverksamma som har specialiserat sig på skilsmässor.

→ Läs mer om verktyget och hur du gör för att komma i gång.