Festlig invigning av uteklassrummet Allrummet

Festlig invigning av uteklassrummet Allrummet

Färgglada ukeleles ligger på trärampen framför uterummet som har knutits om med ett blågult band.
En roligare skolgård och en plats att hänga på både under och efter skoltid – nu är det mobila uteklassrummet Allrum Alvesta på plats på Grönkullaskolan i Alvesta. Planen är att Allrummet på sikt ska turnera bland skolorna i kommunen.

Med sång- och musikframträdanden av elever och med hela skolan, politiker, tjänstemän och kommunchefen på plats firades under onsdagen premiären för Allrummet. En idé som föddes ur förslag från elever under demokratiåret 2021 och där bara fantasin sätter gränser för användningsområdena.

– Jag hoppas att det här kan bli en plats för gemenskap över åldersgränser och bidra till glädje för många, säger Agnes Årevall, hållbarhetsstrateg i Alvesta kommun.

Allrummet är en mobil modul som inte tar mer plats än en parkeringsplats för en personbil. Det är en stabil konstruktion av stål och trä och utrustat med belysning och eluttag som drivs med hjälp av solpaneler på taket.

Nu ska eleverna få vara med och bestämma hur Allrummet ska inredas och hur de vill använda det. Planen är att Allrummet på sikt ska turnera bland skolorna i kommunen.

Idén född ur elevförslag

Allrummet är ett resultat av de förslag och idéer på framtidstankar och förbättringar som elever gav under Alvesta kommuns demokrativecka för drygt två år sedan med anledning av demokratins 100-årsjubileum. Även ungdomsenkäten LUPP (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) som högstadie- och gymnasieelever svarar på vartannat år har fungerat som ett underlag.

På frågan om vad som är viktigt för eleverna svarade de bland annat vänner, familj, hus, skola, skolgård, natur, aktiviteter och platser där man kan träffas. Nu hoppas vi att Allrummet kan uppfylla en del av detta.