Brandskydd i hemmet

Sidans innehåll
Varje år rycker räddningstjänsten ut på nära 6 000 bostadsbränder runt om i Sverige och omkring 100 personer dör. De vanligaste brandorsakerna är glömd spis och soteld i skorstenen. Det finns flera saker du kan göra för att öka tryggheten hemma.

Brandvarnare

Brandvarnare är en billig livförsäkring. Ha minst en på varje våningsplan och helst i rummen intill kök och sovrum. Brandvarnaren ska placeras i taket med minst 50 centimeter till närmaste vägg. Testa brandvarnaren minst en gång i månaden genom att trycka på knappen. Det för att batterierna inte ska laddas ur. Byt batterier i brandvarnaren när den varnar för det och gör rent den en gång per år. Glöm inte att utrusta även andra platser du är på med brandvarnare, exempelvis fritidshus, husvagn eller båt.

Brandsläckare och brandfilt

Rekommendationen är att du har en 6 kilos pulversläckare och en brandfilt på varje våningsplan hemma. Då kan du släcka en brand medan den fortfarande är liten.

Ha släckaren lättåtkomligt och på en synlig plats nära ytterdörren. Kontrollera din släckare med jämna mellanrum genom att se om tryckmätaren står på grönt, att slangen är hel och att släckaren är plomberad och inte skadad.

Brandfilten är bäst att förvara i eller nära köket för att i första hand släcka en brand på spisen. Med en brandfilt kan även du släcka bränder i till exempel kläder och möbler. Brandfilten bör vara 180 x 120 centimeter stor så att den täcker en människa.

Hemelektronik och fasta installationer

Batteriladdning, tvättmaskiner, torktumlare, kylar och frysar är några av sakerna i hemmet som kan orsaka en brand.

Mobiltelefoner och batterier till elcyklar, bärbara datorer och liknande bör laddas under uppsikt och på hårda underlag. Använd CE-märkta produkter och rätt laddare.

Använd bara torktumlare, disk- och tvättmaskin när du är hemma och vaken. Håll rent från damm och ludd.

Kontrollera elutrustningen i ditt hem. Se till att kontakter inte glappar och att sladdar inte är i kläm. Använd timer eller dra ur kontakten när du använt kaffekokare, brödrost eller andra hushållsapparater.

Använd jordfelsbrytare och byt trasiga vägguttag, kontakter och sladdar direkt. Kontakta en elektriker om säkringarna går sönder ofta.

Brandskydd för särskilt riskutsatta

Om du har nedsatt syn eller hörsel, rörelsesvårigheter, har problem med minnet, äter starka läkemedel eller röker, kan det vara bra att tänka lite extra på brandsäkerheten.

Utöver brandvarnare och släckutrustning finns det olika hjälpmedel för att minska risken för brand. Till exempel spisvakt, automatiskt släcksystem och hjälpmedel som kan fånga din uppmärksamhet i form av vibrerande dosor och blinkande lampor. För hjälp med att larma vid en brand finns rökdetektorer till trygghetslarm och en SMS-tjänst för hörselskadade och talskadade, ”SMS112”.

Andra saker som kan vara bra att tänka på är att byta ut stearinljus mot batteridrivna ljus och se till att möbler, mattor eller annat inte är i vägen om du måste ta dig ut ur bostaden snabbt.

Senast uppdaterad 4 mars 2024