Livsmedel
Att kunna äta och njuta av bra och säkra livsmedel är en viktig del i våra liv. När vi går på restaurang, handlar i mataffären eller i gårdsbutiken ska vi kunna lita på att vi får säkra livsmedel.
SBF Bygg & Miljö inspekterar att företagen som hanterar livsmedel följer lagen.
Registrering
Alla restauranger, caféer, mataffärer och övriga som hanterar livsmedel måste anmäla sin anläggning till kommunen och få en registrering.
Ett godkännande behövs bara om företaget handskas med animaliska livsmedel, till exempel mejeri ellerslakteri.
Kontroll
Kontrollen utförs av en livsmedelsinspektör. Då ser vi på deras egen kontroll av verksamheten. Vi tittar på hur personalen är klädd och om personalen har kunskap om livsmedelshygien. Det är också viktigt att köken är rena och att det är god ordning i alla förråd och kylar.
Märkning av livsmedel är livsviktigt för våra allergiker och ger oss viktig information, därför ingår även detta som en del av tillsynen.
Om man har en egen vattenbrunn som hör till verksamheten måste även den kollas. Företaget tar själv prover på vattnet och ibland på de livsmedel som produceras.
Rådgivning
Livsmedelsinspektörenhjälper gärna till med rådgivning, i mån av tid.
Läs mer
På Livsmedelsverkets hemsida hittar du mer information om regler, råd och annat som är aktuellt inom livsmedelsområdet.
Du vet väl om att livsmedelslagen ändrats? Följ länk här.
Här finns information om smittskydd på serveringsställen. Följ länk här.