Sommarlov

Här finns tips på aktiviteter och annat som du kan hitta på när du är skolledig. Glad sommar!
Sidans innehåll

Biblioteken

Pysselstund på Alvesta bibliotek torsdagen den 27 juni klockan 13–14. Från 6 år. Ingen föranmälan.

Skrivarkollo på Alvesta bibliotek 18 juni klockan 10-13 och 19 juni klockan 10-13.
Skrivarkollo med Emma Karinsdotter, författare till populära serien Lisbeth och Sambakungen och Ovetenskapliga studier. 9-12 år.  Endast föranmälan. Lägret är för närvarande fullbokat, men du kan ställa dig på väntelista genom att maila till alvesta.bibliotek@alvesta.se eller till ringa 0472-152 69.

Det är alltid något biliotek öppet under sommaren för dig som vill läsa under lovet. Passa på att låna böcker så det räcker om det blir en regnig sommar.

Tipspromenad

Under hela sommarlovet kan du gå tipspromenad runt om i kommunen med samma tema som den aktuella utställningen på Alvesta Utställningshall ”Ekologisk mångfald i Alvesta”.
På följande ställen hittar du våra tipspromenader:

Alvesta: tipslapp och karta finns på Alvesta bibliotek och på Alvesta Utställningshall. Lämnas på Alvesta bibliotek eller Alvesta Utställningshall.

Moheda: tipslapp och karta finns på ICA Moheda och Estvalls. Lämnas på ICA.

Vislanda: tipslapp och karta finns på ICA Vislanda. Lämnas på ICA.

Grimslöv: tipslapp och karta finns på ICA. Lämnas på ICA.

Lönashult: tipslapp och karta finns på ICA. Lämnas på ICA

Scensommar

Föreställningen Fjärilar  med Nalle Clown

Föreställningen Fjärilar med Nalle Clown

Vi hittade en hatt med Obanteatern

Vi hittade en hatt med Obanteatern

Himla fina visor - allspng med Kalle och Paula

Himla fina visor – allspng med Kalle och Paula

”Fjärilar” med Nalle Clown
Måndag 22 juli klockan 15

Tallevi fotbollsplan, Vislanda

Humor, värme och clownens klassiska väska fylld med förundran. Följ med på Nalle Clowns räkneäventyr där han finner fem fjärilar och andra magiska ting. Rek 3-6 år.

”Himla fina visor” Allsång med Kalle och Paula
Torsdag 1 augusti klockan 10

Hagaparken, Alvesta

En sångföreställning för barn och deras vuxna. Nyskrivna låtar och överraskningar blandat med klassiska barnvisor som alla kan sjunga och dansa med i – allt i en interaktiv och fartfylld blandning. Rek 2-6 år.

”Vi hittade en hatt” med Obanteatern
Onsdag 7 augusti klockan 15

Moheda hembygdsgård

De två vännerna hittar tillsammans en hatt. Den ser bra ut på dem båda, men det vore inte rättvist om bara den ene har hatt och inte den andre. De bestämmer sig för att lämna hatten och glömma den. Men kan de det? Är det värt att offra vänskapen för en hatt? Efter en bok av Jon Klassen. Rek 5-10 år.

Checklista för en lyckad Scensommar

• Ta gärna med en skön picknick-filt att sitta på eller en ihopfällbar stol.
• Ta med dig vatten hemifrån och kanske något att äta. Mat och dryck finns sällan till försäljning vid arrangemanget.
• Använd soptunnorna på plats för ditt skräp. Ta hand om ditt skräp om soptunnor saknas.
• Lite regn och dåligt väder? Ambitionen är att i möjligaste mån köra ändå. Välj kläder efter väder.
• Det kan vara en god idé att klara av toalettbesöket hemma. Tillgången till toaletter på spelplatserna är begränsad.
• Barn- och familjeföreställningarna pågår i runt 30–45 min.

Scensommar är Växjö kommuns stora sommarsatsning och betyder åtta veckor med musik, dans, teater, nycirkus och stand-up. Alltid under bar himmel och med fri entré!
Scensommar arrangeras av Växjö kommun och delar genomförs i samarbete med Region Kronoberg och länets övriga kommuner.

Alvesta Utställningshall

Biologisk mångfald i Alvesta

Välkommen upp till Alvesta Utställningshall på andra våningen i Alvesta Station. Lär dig mer om värdefulla miljöer, besöksmål och arter i Alvesta kommun. Fågelsång, fiolspel, läshörna, vackra foton och praktiska tips om vad du själv kan göra för att hjälpa den biologiska mångfalden.
För barnen kan man spela artbingo och rita sitt favorit djur.
Öppet vardagar hela lovet mellan klockan 10 och 16.

Sommarlek i Grönkullaområdet

Äntligen är det sommar och vad passar då bäst? Jo att komma ner till oss på grönytan mellan sporthallen och Grönkullaskolan. Här kommer vi vara mellan klockan 09–15 måndag till fredag. Med oss har vi en massa bollar, lekar och andra roliga aktiviteter. Hoppas vi ses!
För dig i årskurs F-6.
Samarbete mellan fritidsgårdarna, Grönkullaskolan och Prästängsskolan.

InnebandyBreak med Moheda IBK

Kom och träna innebandy på vår fina uterink i sommar! Träningen är öppen för alla som vill prova men riktar sig i huvudsak till barn i åldrarna 5-14 år. Klubbor och innebandyglasögon finns att låna. Start tisdag vecka 25, 18 juni och därefter kommande tisdagar mellan klockan 17.45-19.15. Vid regn är vi i ATA-hallen annars använder vi vår nya uterink.
Information finns på Facebook: @Moheda Ibk eller instagram: @Mohedaibk.

Sommarlovsbasket med Alvesta Tigers

Alvesta Tigers kör sommarlovsbasket på basketplanen vid Hagaskolan i Alvesta. Föreningen kommer vara på plats klockan 17-19 tisdag-fredag (2 juli-5 juli) under vecka 27. Hoppas att så många som möjligt kan komma och prova på att spela basket tillsammans med oss! Mer info och specifikt program kommer läggas ut på Alvesta Tigers hemsida

Bosnisk-Hercegovinska ungdoms association ”Banja Luka u srcu” Alvesta

Torsdag 20 juni klockan 17-20 bjuder bosniska föreningen in alla barn 6-15 år till att prova på olika aktiviteter i Hagaparken. Aktiviteterna kommer exempelvis vara volleyboll, badminton, fotbollstennis, spökboll, fotboll, hästskokastning och spikeball.
Du behöver inte anmäla dig till aktiviteterna, men vid frågor kontakta Dzemil Vajraca, 070-966 08 63, dzemilvajraca@outlook.com

Fotbollsturnering med Hagaskolans IF

Onsdag 19 juni klockan 15-18 bjuder Hagaskolans IF in alla killar och tjejer i åk 7-9 till en fotbollsturnering på Stenlyckeskolans spontanidrottsplats. Du behöver inte anmäla dig i förväg utan det är bara att komma vid klockan 15 så delar vi in lag på plats, spelar fotboll och har kul.
Välkomna!

Miniracing med Moheda MHF-Ungdom

När: Tisdag 9 juli, kl 13-15.
Var: Moheda brandstations källare, Växjövägen 16E, Moheda.
Välkommen för att testa spårstyrd miniracing, där besökare får låna föreningens bilar att köra med. Öppet för alla, lämplig ålder är 6-15 år. Vi håller till i Moheda brandstations källare, ingång via trappen vid ån.
Mer info: Moheda Raceway/MHF-Ungdom Moheda | Moheda | Facebook.

Skaparverkstad i Moheda Hembygdspark

Under vecka 25-27 erbjuder Moheda Sockens Hembygdsförening en möjlighet för dig som är mellan 6-12 år att delta i en skaparverkstad. Varje dag erbjuds slöjdaktiviteter i olika material exempelvis ull, trä, ståltråd och tyg. Vi kommer även leka och fika tillsammans! Du väljer själv om du vill komma en eller flera dagar. Vi är på plats kl 09.30-12 alla dagar vi håller aktiviteter! Det är gratis att delta, men anmäl dig senast dagen före aktiviteten då det är ett begränsat antal platser. Anmälan görs via SMS till Laila Örheden: 070-224 80 06. Följande dagar håller vi aktiviteter mellan klockan 09.30-12:

Vecka 25: tisdag 18/6, onsdag 19/6, torsdag 20/6.
Vecka 26: måndag 24/6, tisdag 25/6, onsdag 26/6, torsdag 27/6, fredag 28/6.
Vecka 27: måndag 1/7, tisdag 2/7, onsdag 3/7, torsdag 4/7.

Gå på sommarlovsjakt med Skatelövs Samhällsförening

När: Hela sommarlovet, 17 juni-18 augusti.
Var: Generationsparken. Stationsgatan, Grimslöv.
Skatelövs Samhällsförening bjuder in till sommarlovsjakt i Generationsparken i Grimslöv – under hela sommarlovet! I parken har vi satt upp en sommarlovsjakt med frågor och kluringar, anpassade för barn 7-11 år, men tar man med en vuxen som hjälper till att läsa och klura på frågorna så kan alla vara med.
Det är gratis att delta och alla som deltar har chans att vinna fina priser! För mer info följ oss på Instagram; @skatelovssamhallsforening eller Facebook; Skatelövs Samhällsförening.

Vislanda Trippeln

Du som är född 2011 eller tidigare har möjlighet att delta i loppet. Vi har en maxgräns på 104 personer, först till kvarn som gäller! Mot en anmälningsavgift på 250 kronor så får man delta i loppet. Anmälan är bindande. Alla deltagare får nummerlapp, medalj och energi efter loppet. I och med deltagande blir du också medlem i Vislanda Skol IF för höstterminen 2024.

Loppet är totalt 14 200 meter lång uppdelat på tre delstäckor: 200 m simning, 10 000 meter cykel och 4000 meter löpning.

Att tänka på:
– Som deltagare tillhandahåller du egen cykel
– Cykelhjälm är obligatoriskt
– Du måste vara simkunnig, 200 meter
– Deltagande sker på egen risk.
För dig som är född 2012, 2013 och 2014 finns det möjlighet att delta i ett barnlopp.

Hjortsberga IF arrangerar Everts Fotbollsdag

Hjortsberga IF bjuder för åttonde året i rad in till aktivitetsdagen Everts Fotbollsdag, som är en dag fylld med lek och fotboll i Hjortsberga. Barn i åldern 5-14 år är välkomna till Blidavallen i Hjortsberga lördagen den 10 augusti 2024. Aktivitetsdagen är gratis att vara med på. Mer info och anmälan kommer på: Everts Fotbollsdag | Hjortsberga IF | laget.se

Klappuddens friluftsbas

Klappudden ligger cirka 10 minuters bilfärd från Alvesta och är en friluftsbas. På Klappudden kan man paddla kanot, grilla, bada, fiska, åka båt och spela olika spel. Det finns också en stor gräsyta där man kan spela fotboll, volleyboll och brännboll.
Resan och alla aktiviteter är gratis. Mat måste ni ta med er själva. Vi tänder grillen varje dag så det går bra att ta med mat att grilla.
Vi kommer att vara på Klappudden under veckorna 25, 26 och 27. Vi kommer att ha en gräns på 30 deltagare per dag. Buss hämtar upp klockan 10 bakom Hagaskolan (Gärdesvägen 2, Alvesta) och åker tillbaka till Alvesta klockan 16.
Glöm inte badkläder, handduk och extra kläder!
Du måste anmäla dig för att kunna åka med till Klappudden. Anmälan är öppen tills platserna är fyllda.

Alvesta, Moheda och Vislanda fritidsgårdar

Fritidsgårdarna håller öppet v 25-27 med en mängd olika aktiviteter – lek, bad och läger.
Läs mer på din fritidsgårds Instagram och boka in något kul som start på sommarlovet!
Spela discgolf i Hagaparken, var med i en fotbollsturnering eller bli en mästerbagare!
I Alvesta kommer det finnas aktiviteter på Stenlyckeområdet hela sommaren. Träffa kompisar och umgås medan du tränar eller chillar i solen. Ibland grillar vi! Öppet för alla åldrar upp till gymnasiet.
Samarbete mellan Fritidsgårdarna, Skol IF, Ungdomsmötesplatsen och skolorna

Fält

Alvesta kommuns fältgrupp träffar du runt om kommunen under hela sommarn. Följ dom gärna på instagram @faltialvesta

Fritidsbanken

Under sommaren kommer Fritidsbanken Alvesta att vara ”on tour”. Pontus och Stefanos kommer att besöka Mohedadagarna, Vislandatrippeln och Trialton i Hulevik. Utöver det kommer badplatser och andra mötesplatser att besökas. Håll ögon och öron öppna så ses vi i sommar”.
Nu är Alvesta kommun medlem i Fritidsbanken! Upplägget för Fritidsbanken är enkelt, alla kan låna, allt är gratis och du får låna material i upp till två veckor. Tanken är att fler ska testa på olika fysiska aktiviteter, men utan att behöva köpa material. Bra för folkhälsan, miljön och plånboken. Till hösten kommer Alvesta kommun att påbörja insamlandet av material som senare ska kunna lånas ut. Ni får gärna i redan nu börja titta efter material som ni idag inte använder och som skulle kunna skänkas till Fritidsbanken.

Thalia Bio, Folkets hus Alvesta

Den 3 juli klockan 18:00 visar Thalias biograf i Alvesta Folkets hus filmen ”Dumma mej 4”. Entré 100 kr.
Den 21 juli klockan 14:00 visar Thalias biograf i Alvesta Folkets hus filmen Insidan Ut 2. Entré 100 kr.

Barnens torsdag med Cirkus Gaston på Tyrolen

1 augusti klockan 14-17, Tyrolen
Herr Gaston vill framföra sin fantastiska cirkusföreställning och försöker förmå den smått motvillige Caligari att vara med i den. Jonglering, trolleri och balanskonster blandas med humor och musik där alla bjuds in att delta utan att behöva komma upp på scen. Genom att samarbeta så lyckas Gaston och Caligari med ett konststycke som blir mer fantastiskt än vad de själva hade kunnat ana.

På Tyrolen serveras fika, sockervadd, popcorn, med mera. Det blir även roliga kringaktiviteter och barndisco!

Entrébiljett: 100 kr (Biljetter krävs från 3 år)

EPA-träff och konsert med Lia Larsson

27 juni klockan 19
Lia Larsson är EPA-dunkprofilen som i räserfart (nåja, 30 km/h) har gjort sig ett namn på hitlistor och i långsamtgående fordon över hela landet. Det blir en kväll fylld med tävlingar och häng runt din älskade A-traktor. Visa upp din stolthet och tävla om titlarna Bästa bil och Bästa ljud! Njut av en hamburgare i gott sällskap med EPA-dunk i bakgrunden.
Kommer du i EPA? Då behöver för föranmäla dig och vara på plats senast klockan 18. Insläpp från klockan 17.
I samarbete med fritidsgårdarna i Växjö och Alvesta.

Discgolf

I Hagaparken i Alvesta finns en discgolfbana, även kallat frisbeegolfbana.
Det finns en 9-hålsbana i skogsterräng och en tillgänglighetsanpassad 3-hålsbana på grus och gräs. Banan är gratis att spela och discar kan du låna gratis på Virda bad- och sportcenter.

Bad och badplatser

Alvesta kommun har flera fina sjöar och badplatser. Lista och vägbeskrivning till de kommunala badplatserna finns på webbsidan för badplatser i Alvesta kommun.

Vislandabadet

Ta ett svalkande dopp på utomhusbadet i Vislanda. Öppettider, förköpsinformation och annan information hittar du på webbsidan för Vislandabadet.

Hanaslöv

I Hanaslöv kan du förutom vandra de olika leder som finns testa på downhill och mountainbike. På hemsidan finns öppettider och mer information.

Låna en boll

Nu kan du låna bollar av olika slag. Vid fotbollsplanen i Torpsbruk, skolgården i Vislanda och i Generationsparken i Grimslöv, står från och med vecka 25 lådor fyllda med bollar. Glöm inte att lämna tillbaka samma dag så att fler kan ha roligt med dem.

Utflyktsmål och sevärdheter

Alvesta är fullt med spännande utflyktsmål och sevärdheter. Passa på att semestra i din egen hemkommun och upptäck allt som finns. Ett bra sätt att hitta till alla besöksmål är via webbplatsen Visit Alvesta.

BRIS

Du som är under 18 år och behöver stöd kan alltid höra av dig till BRIS om vad som helst. Till exempel om något känns jobbigt, du är orolig eller känner dig ensam. Inget är för stort, litet, svårt eller konstigt.

Dom som svarar är utbildade kuratorer som har tystnadsplikt. Det kostar inget att höra av sig, syns inte på telefonräkningen och du är alltid anonym om du vill. Säg bara hej så tar vi det därifrån!
BRIS telefonnummer är 116 111 och har öppet dygnet runt.

Senast uppdaterad 11 juli 2024