Storyspots

Trakterna runt Alvesta är fyllda av minnen och spännande berättelser. Du kan lyssna på några av dem kostnadsfritt i appen Storyspot.
Berättelserna är både äldre och nyare och har samlats in för att invånare eller besökare på ett enkelt sätt ska kunna lära om och upptäcka sin omgivning.

Hur lyssnar jag?

Ljudberättelserna finns utmärkta på en interaktiv karta i appen Storyspot. Ladda ner appen gratis och tillåt den att använda telefonens gps. Sök efter platserna på kartan eller skriv ”Alvesta” i sökrutan. Efter det kan du antingen luta dig tillbaka och lyssna hemma eller ta dig dit berättelserna utspelat sig.

Historier att lyssna på

Blendalegenden på Huseby Bruk

Kvinnan Blenda besegrade tillsammans med bygdens kvinnor en dansk armé på plundringsfärd genom södra Sverige. Med löfte om mat, dryck och kvinnligt sällskap lurades danskarna av kvinnorna rakt i en dödlig fälla. Som tack för den hjältemodiga insatsen ska kvinnorna ha belönats med lika arvsrätt som männen. Åtminstone enligt Blendasägnen som skrevs ner av den gamle brukspatronen på Huseby, Petter Rudebeck, i slutet av 1600-talet.

Kungabesök i Riksdagsmannagården

Tittar du noga på stolparna uppför trappan till andra våningen på Risdagsmannagården, kan du se en krona följt av bokstäverna GA. Märket ristades in när Gustav IV Adolf gästade riksdagsmannen Johan Bengtsson i Alvesta under sin eriksgata. Gustav IV Adolf fick en tuff tid som kung. Det slutade med att han avsattes från tronen och drevs i landsflykt.

Roger Moore på Tyrolen

En midsommarsaftonskväll 1966 väntade flera tusen människor för att få en glimt av skådespelaren Roger Moore som skulle uppträda på Tyrolen. Men ”Helgonet” dök inte upp. Vid 02-tiden gav publiken upp och lämnade festplatsen. Framåt gryningen sladdade en taxi in på festplatsen, men för sent…

Puttetorpa here

Jöns Abrahamsson Ram, eller Puttetorpa here (here är ett småländskt ord för pojk) som han kallades, lär ha varit närmare 2,20 meter lång och vägt över 160 kilo. Han föddes den 27 juni 1791 på gården Jungfruboda, även kallad Puttetorp. Det finns många berättelser om hans närmast omänskliga krafter. Kan det ha varit så att han var ett halvtroll?

Järnvägen invigs

En septemberdag 1866 samlades tusentals festklädda människor vid Alvesta järnvägsstation. Alla med hopp om att få åka premiärturen med det nya tåget. Lyssna på berättelsen om hur järnvägen förvandlade en liten by till ett blomstrande samhälle.

Senast uppdaterad 4 mars 2024