Huseby Bruk

Huseby Bruk är det mest besökta turistmålet i Kronobergs län, känt för sin årliga julmässa och välbevarade bruksmiljö.
Huseby Bruk ger en glimt av hur livet på bruket och slottet såg ut för över 100 år sedan. Platsen har utvecklats till det mest besökta turistmålet i Kronobergs län, känt för sin årliga julmässa och välbevarade bruksmiljö. Men även för de livsöden som utspelade sig här.

På Huseby Bruk kan du uppleva en bruksmiljö där vattenhjulen snurrar i kvarnen, brukshandeln säljer karamellstrutar och se den mäktiga gamla masugnen. I slottet visas du runt bland möbler och föremål så som det såg ut i slutet av 1800-talet. Här får du även höra historier och myter från familjen Stephens tid på Huseby.

Här arrangeras utställningar och andra aktiviteter, samtidigt som du har möjlighet att strosa i trädgården och den kulturminnesmärkta parken, handla i butiker med genuina hantverk och äta och dricka gott.

Huseby Bruk AB är ett kommunalt bolag som ägs till 70 procent av Alvesta kommun och 30 procent av Växjö kommun. Bolaget driver besöksverksamheten på Huseby Bruk, medan Statens fastighetsverk förvaltar anläggningen.

Senast uppdaterad 4 mars 2024