Ungdomar presenterade trygghetsundersökning: Förslag på åtgärder för en tryggare kommun

Ungdomar presenterade trygghetsundersökning: Förslag på åtgärder för en tryggare kommun

En grupp unga står framför en PPT-presentation på en stor skärm. Åhörare sitter framför.
Under början av sommaren har ungdomar i Alvesta kommun haft möjlighet att arbeta som kommunutvecklare genom feriearbete. Deras uppdrag: att kartlägga och lyfta fram trygga och otrygga platser i kommunen utifrån ungdomars perspektiv.

Torsdag 3 juli presenterade ungdomarna sina resultat för politiker och tjänstemän i kommunen och deras arbete väckte stort engagemang.

Majoriteten känner sig trygga – men tjejer mest otrygga

Totalt har 225 intervjuer genomförts med ungdomar i åldern 13–20 år. Resultatet visar att majoriteten av ungdomarna känner sig trygga i sin vardag, hela 90 procent uppger att de känner sig trygga. Däremot har 10 procent av de tillfrågade, särskilt tjejer, en annan uppfattning och känner sig otrygga.

– De flesta ungdomarna känner sig trygga i sin hemort, på skolan och på fritidsgårdarna. Men det finns platser som upplevs otrygga, särskilt i Alvesta centrum, vid stationen och vissa bostadsområden, berättar kommunutvecklarna.

Enligt resultaten från de genomförda enkäterna och intervjuerna, är det också tydligt att tjejer känner sig mer otrygga än killar. Bland de tillfrågade tjejerna känner sig 80 procent trygga, medan hela 97 procent av killarna känner sig trygga.

Åtgärder för att stärka tryggheten

Det som lyfts fram som positiva satsningar som redan gjorts för att öka tryggheten är bland annat fler fältare som är ute bland ungdomar, lyhörda politiker och en stark känsla av gemenskap.

För att ytterligare stärka tryggheten föreslår ungdomarna flera konkreta åtgärder. Ett av de mest angelägna behoven är bättre belysning, särskilt i områdena kring Sköldstadvägen och Virdavallen. De efterfrågar också fler mötesplatser för unga samt aktiviteter som särskilt riktar sig till tjejer.

För att motverka segregationen mellan östra och västra Alvesta föreslås en väldigt konkret insats: att aktivt fråga ungdomarna på den ena sidan vad de önskar – och därefter utveckla motsvarande aktiviteter på den andra sidan. På så vis skapas naturliga mötesplatser där ungdomar från olika delar av Alvesta kan mötas, lära känna varandra och tillsammans bygga en starkare gemenskap.

En grupp på fem kvinnor diskuterar vid ett ståbord
Många politiker och tjänstemän stannade kvar för att ställa frågor och diskutera efter presentationen.

Ungdomarna själva är nöjda med sin insats och den starka sammanhållningen de haft under de tre veckor som feriearbetet pågick.