Mat i skola och förskola

Mat i skola och förskola

På våra skolor och förskolor serverar vi ekologisk mat och råvaror i säsong i så stor utsträckning som möjligt.
Sidans innehåll

Matsedlar

Kostenheten

Kostenheten inom utbildningsförvaltningen ansvarar för mat till barn och elever i förskola och skola inom Alvesta kommun.

Varje dag tillagar kostenheten cirka 4 000 portioner mat på totalt 25 skol- och förskolekök i Alvesta kommun. Av dessa är 20 tillagningskök och fem stycken är mottagningskök.

Kostenheten består av 60 personer och det köps in livsmedel varje år för cirka 9 miljoner kronor.
Alla förskolor och skolor är KRAV-certifierade enligt nivå 1, vilket innebär minst 20 procent hållbara livsmedel.

Om maten vi serverar

Kött och fisk

Kostenheten köper kött och fisk med omsorg. Vi köper endast in fisk som är MSC-märkt, vilket står för hållbart fiske. Köttet köps via leverantörer som kan visa att djuren behandlas enligt de svenska djurskyddskraven. 98 procent av allt kött som köptes in 2022 var svenskt.

Ekologiskt och svenskt

Kostenheten väljer i så stor utsträckning som möjligt svenska och/eller ekologiska råvaror. 36,7 procent av alla råvaror som köptes in 2022 var ekologiska. För att undvika onödiga transporter från leverantörer har Alvesta kommun en gemensam distributionscentral med närliggande kommuner.

Råvaror i säsong

Kostenheten vill i så stor utsträckning som möjligt undvika att köpa mat som transporterats från andra sidan jordklotet. Därför komponerar förskole- och skolköken salladsbord och maträtter med råvaror som hör säsongen till – mer rotfrukter på vintern och svenska frukter och grönsaker på sommaren.

Matsedlar

Kostenheten arbetar kontinuerligt med matsedlarna utifrån variation, näringsriktighet enligt Livsmedelsverkets rekommendationer och att de ska uppskattas av matgästerna. Kostenheten har som mål att laga all mat från grunden.

Grundskolorna och förskolorna har gemensamma veckomatsedlar som görs av kockarna. Köken gör i vissa fall förändringar i grundmatsedeln då de har något olika förutsättningar i utrustning och leveransdagar.

Skolorna i Alvesta kommun har två olika rätter att välja på varje dag och förskolorna har en rätt då förskoleköken inte har utrustning eller utrymme för att klara mer för tillfället. Det serveras även ett varierat salladsbord, samt knäckebröd/mjukt bröd och lättmjölk.

Frukost och mellanmål

För de barn som har en placering på förskola eller fritidshem serveras även frukost och mellanmål vid vissa tider. Det finns gemensamma riktlinjer för vad frukost och mellanmål ska innehålla för att ge tillräckligt med näring och energi.

Specialkost

Vid behov av specialkost hittar du information under ”Filer och länkar” på Schoolsoft.

Senast uppdaterad 4 mars 2024