Vedeldning

Vedeldning bidrar till utsläpp som är skadliga för både människor och för miljö. Därför är det viktigt att elda rätt.
Sidans innehåll

Vid eldning i eldstad, braskamin, öppen spis eller kakelugn kan dina grannar bli störda av rök och lukt. Att röken slår ner hos grannarna kan bero på att husen ligger tätt, att skorstenen är för låg, att det finns höjdskillnader i terrängen eller att man eldar på felaktigt sätt. Vädret påverkar också hur röken beter sig.

Att tänka på vid eldning med ved

  • Använd torr ved.
  • Torka veden under tak (inte under presenning) i minst ett år. Det är inte lämpligt att elda med ved som har huggits samma år.
  • Se till att snabbt få fyr.
  • Tänd med torra stickor eller papper och låt elden ta sig i finhuggen ved innan mer ved läggs in. Håll tillufts- och rökgasspjäll öppna hela tiden om inte tillverkaren uppgett annat. Om spjällen stryps uppstår pyreldning med stora utsläpp av föroreningar.
  • Vedpannor ska vara miljögodkända, vilket bland annat innebär att de ska vara kopplade till ackumulatortank. Dessa pannor har låga utsläpp och därför bra verkningsgrad. Du minskar således även vedförbrukningen.

Vid felaktig eldning uppkommer problem både med lukt och synlig nedsmutsning. I vissa fall kan vedeldning orsaka förhållandevis stora utsläpp av hälsoskadliga ämnen. Vid klagomål på din vedeldning kan kommunen besluta om förbud eller begränsning.

Aska

Aska utgör brandrisk. Ta ut aska i plåthink och låt den svalna. När askan är helt släckt och sval kan den sprids på gräsmatta eller buskar. Sprid inte askan i grönsakslandet eftersom den kan innehålla föroreningar.

Fler tips på hur du eldar rätt

Mer information

Senast uppdaterad 4 mars 2024