Sommarlov

Sommarlov

Under sommarlovet händer det en massa spännande aktiviteter. Det finns också massor roligt att upptäcka och platser att besöka runt om i Alvesta kommun. På den här sidan hittar du massor av förslag vad man kan göra på både soliga och regniga dagar under lovet. Sidan uppdateras under sommaren. Tänk på att en del aktiviteter kräver föranmälan eller biljett. Under sommaren kommer du träffa Alvestas fältverksamhet runt om i kommunen. För att hålla koll på och komma i kontakt med fält följ dom på Instagramkontot @faltialvesta.

Biblioteken

Sommarboken

Under sommaren kan du som är mellan 6 och 16 år vara med i Sommarboken. Här har du chansen att få en gratis bok. På bibliotekets hemsida hittar du allt om hur du ska göra.

På våra bibliotek hittar du böcker, filmer med mera för alla smaker som funkar både för regniga och soliga dagar. Öppettider och mer information hittar du på biblioteken alvesta

  • Alvesta bibliotek 0472-152 69, alvesta.bibliotek@alvesta.se
  • Grimslövs bibliotek 0472-152 74, grimslovs.bibliotek@alvesta.se
  • Moheda bibliotek 0472-151 61, moheda.bibliotek@alvesta.se
  • Vislanda bibliotek 0472-155 96, vislanda.bibliotek@alvesta.se

Alvesta Utställningshall - Resa genom böcker och filmens värld i miniatyr av Claus Schröder

Välkommen upp till Alvesta Utställningshall som ligger på andra våningen i Alvesta Järnvägsstation. Under sommaren visar vi en utställning med modelltåg hämtade från böckerna och filmens värld. Här kan du till exempel kika på Hogwartsexpressen från Harry Potter eller Thomas Tåg.
Passa även på att rita ditt eget favorit eller fantasi tåg.
11 juni till 18 augusti, öppet vardagar 10-16.

Barnteater och föreställningar

 

 

Obygden cirkusfestival
1-2 juli, Tyrolen
Obygden kulturförening i samarbete med FonomonikArt och Tyrolen bjuder in till en 2-dagars cirkusfestival!
”Obygden” är en alldeles nykläckt cirkusfestival för alla som vill uppleva något oväntat, hissnande, vilt och obeskrivligt. Till 60-tals paradiset Tyrolen, mellan kulörta lampor och handmålade kändiskarikatyrer bjuder vi in till två dagar av nycirkus, fest, livemusik, performance, konst, DJ:s och extra allt!
Programmet består av fantastiska föreställningar och soloakter med professionella cirkusartister från Sverige och Europa. En blandning av feministisk punkcirkus, nyskapande akrobatik, knivkastning, högt hängande trapetsakter, imponerande balansakter, jonglering, explosivt dansvänlig livemusik, konstigt, knasigt, mystiskt och mycket mer…. Läs mer på eventet på facebook.
Lördag den 2:a juli kl 12.00-15.00 bjuder festivalen i samarbete med Alvesta kommun in till en familjedag med massa kul aktiviteter och cirkusföreställningen "Tvärslöjd" med Kompani Giraff. "Två cirkusartister bygger levande skulpturer av vanliga ting och sina egna kroppar. Med akrobatik och magi uppstår moment av balans, där nästan allt är perfekt och stilla. Dessa bräckliga ögonblick kräver koncentration, träning och lite tur." Föreställningen börjar kl 14.00.

Gratis inträde för alla under lördag kl 12-15.

Sjung med Pettson & Findus
Tyrolen
Sedan Sven Hedman (Pettson) och Fanny Wistrand (Findus) började sitt samarbete för sex år sedan har de hunnit med över 500 föreställningar runt om i Sverige. Varje gång tar de publiken med storm, både stora och små får vara med och sjunga mest hela tiden. Missa inte denna roliga föreställning!
Föreställningen är särskilt passande för barn i åldrarna 5-9 år.
4 juli klockan 14, entré 100 krbokas via Tickster.

Scensommar - Simma lugnt med Vattenmannen och Speed
Moheda Hembygdsgård
Kan Vattenmannen ta sig ända till Gotland på sin uppblåsbara krokodil? Vad ska man egentligen göra om någon håller på att drunkna? Hur fungerar en boj och räddar den verkligen liv? Vattenmannen trollar med ytkraft och försöker slå världsrekordet i att hålla andan under vattnet. Med en kombination av lätt absurd performance, fantastisk rekvisita och ett koppel nyskrivna låtar tar Vattenmannen och Speed sig an något av det viktigaste vi har – vatten! Barnen bjuds in att delta med sång, dans och frågor. Rekomenderad från 6 år.
Tisdag 5 juli klockan 15. Fri entré. (obs tiden är 15, har tidigare stått 10!)

Scensommar - Cirkus i det gröna – med Spinning Compass Performance
Tallevi fotbollsplan, Vislanda
Med lustfyllda cirkuskonster släpper vi taget om vad som är upp och ner och vem som är vuxen och barn. Möt fyra artister som lägger pussel med sina kroppar, prylar och sin balans. Upplev kreativ jonglering och listig akrobatik. Välkomna till en cirkusföreställning som firar sommarens ankomst. Rekomenderad från 5 år.
Torsdag 14 juli, klockan 10. Fri entré.

Scensommar - Volter och Ampere – med Big Wind
Hagaparken, Alvesta
Vad är energi? Hur använder vi den? Utan att spara på kraft tar Bronja och Magnus sig an volter, ampere, energitjuvar och andra laddade begrepp. Vem kan vara en energihjälte och vem kan det roligaste sättet att släcka lampan? Volter och Ampere är en energifylld
dans- och musikföreställning som motiverar och inspirerar till energisparande. Rekomenderad 6-9 år.
Torsdag 21 juli, klockan 10. Fri entré.

Skaparverkstad i Moheda hembygdspark

Vardagar mellan 14 och 29 juni, klockan 9.30 till 12 har du som är mellan 6-12 år möjlighet att delta i en skaparverkstad. Varje dag erbjuds olika aktiviteter, till exempel tovning, käpphästtillverkning, täljning och andra slöjdaktiviteter. Vi kommer också leka och fika tillsammans. Välj själv om du vill komma en eller flera dagar.
Anmälan görs senast dagen före aktiviteten via sms till Laila Örheden tel. 070-224 80 06. Aktiviteterna har dock begränsat antal platser, så anmäl dig gärna i god tid om du har möjlighet. Hör av er till Laila om ni undrar något! Aktiviteten är gratis.
Arrangör Moheda sockens Hembygdsförening

Låna en boll

Nu kan du låna bollar av olika slag. Vid fotbollsplanen i Torpsbruk, skolgården i Vislanda samt spontanidrottsplatsen på Rönnedal står nu lådor fyllda med bollar. Glöm inte att lämna tillbaka samma dag så att fler kan ha roligt med dem.

Alvesta United

I sommar kommer Alvesta United FK anordna fria aktiviteter för ungdomar i alla åldrar!
På fredagar klockan 22-24 finns vi uppe i Prästängsskolans gymnastiksal och håller i spontan futsal. På lördagar finns vi i Hagaskolans gymnastiksal mellan 18 och 20 och spelar fotboll och basket. Från klockan 20 på lördagar bjuder vi även in ungdomar till vår klubbstuga på Virdavallen där vi erbjuder en rad aktiviteter som exempelvis playstation, pingis, flipperboll, kortspel och mycket mer!
Vid varje tillfälle finns det ledare på plats som hjälper till med det mesta och tar ungdomarna på allvar. Vill ni ha trevligt och umgås eller bara prata så är vi varmt välkomna till oss i sommar! Mer information på hemsidan.

Alvesta Tigers

Nu är det dags för Sommarlovsbasket vid Hagaskolan basketplan! Coacher kommer att vara närvarande hela tiden, men vi fokuserar den första timmen på de som vill prova på.
Håll utkik här på hemsidan för aktuella tider och dagar, ifall vädret inte är med oss så kommer tiderna/dagarna förändras. Ta gärna med egen boll om ni har.

Måndag: 13 juni Kl 17.30- 20.30
Coachning för nybörjare Kl 17.30-18.30

Tisdag: 14 juni Kl 17.30-20.30
Coachning för nybörjare mellan 17.30-18.30

Måndag: 20 juni Kl 17.30- 20.30
Coachning för nybörjare Kl 17.30-18.30

Måndag: 27 juni Kl 17.30- 20.30
Coachning för nybörjare Kl 17.30-18.30

Tisdag: 28 juni Kl 17.30-20.30
Coachning för nybörjare mellan 17.30-18.30

RÖRELSEGLÄDJE med Skatelövs GF

Under sommaren har du chansen att testa på olika aktiviteter tillsammans med Skatelövs GF.
• Street Hop
• Showdans mini
• Jazz och Showdans
• Cheerleading
• Käpphäst
• Kickbike

RÖRELSEGLÄDJE - SOMMARAKTIVITETER hittar du mer information om tid, plats, åldersgräns och hur du anmäler dig.
Antalet deltagare per pass är begränsade och först till kvarn gäller vid anmälan. Är passet fullt kan du sätta upp ditt barn på en digital kölista vid eventuella avbokningar.
Deltagandet sponsras av Sparbanken Ekens ägarstiftelse och är därför gratis.

Hoppborgar och lek med Bosniska föreningen BH BL

Studsa, hoppa, lek tillsammans och prova på olika hoppborgar. Vi kommer även att fixa några andra sommaraktiviteter för de som inte vill eller vågar hoppa. Alla barn och ungdomar är välkomna.
Plats ASA KÖK på Hjärtenholmsvägen 15 Alvesta. Kontakt: dzemilvajraca@outlook.com
Arrangör Bosniska föreningen BH BL.
Söndag 3 juli, klockan 11–17.

Lajka

Café Rönnedal, Rönnedalsvägen 25
För dig mellan 12 - 25 år Begränsat antal, 15 st/gång
Fika bjuds de som anmält sig senast dagen innan till lena.klarefelt@abf.se eller 0722-010916

Pysselverkstad
Släpp loss din kreativitet med oss!
Anmälan senast 26 juni
Måndag 27 juni, klockan 13-15

AKTIVITETER OCH UTFLYKTER FÖR BARN OCH UNGDOMAR MED SOMALI WEYN

Välkomna att delta på vår sommarlovsaktivitet i Spåningslanda Alvesta den 1 juli 2022, klockan 10–17. För dig som är mellan 7 och 16 år. Vi kommer vara ute och spela brännboll, orientera samt testa olika spel och lekar.
Pass 1: Brännboll klockan 10–12
Lunch: klockan 12–13.
Pass 2: orientering klockan 13-14.30.
Fika: klockan 14.30- 15.15.
Pass 3: fotboll klockan 15.15- 16.45.
Vi bjuder på lunch och fika.
Anmäl dig till oss senast 20 juni till faabya2012@hotmail.com.

Generationsparken i Grimslöv 5 år

Skateparken/ generationsparken i Grimslöv
Välkomna att tillsammans med oss i Skatelövs samhällsförening i Grimslöv fira 5 års jubileet av Generationsparken! Under dagen kommer det bli invigning av den nya vilsestigen, knattelopp, hinderbana, ponnyridning, banvallsloppet, godisregn och fika.
Arrangeras av Skatelövs samhällsförening och Alvesta Civilförsvar, Sparbanken Eken och Alvesta kommun.
Lördag 9 juli klockan 10-13

 

Tipspromenad

Under hela sommarlovet kan familen gå tipspromenad runt om i kommunen. På följande ställen hittar du våra tipspromenader:
• Alvesta: tipslapp och karta finns på Alvesta bibliotek och på Alvesta station.
• Moheda: tipslapp och karta finns på Moheda bibliotek.
• Vislanda: tipslapp och karta finns på Vislanda bibliotek.
• Grimslöv: tipslapp och karta finns på ICA och biblioteket.
• Lönashult: tipslapp och karta finns på ICA och biblioteket.
På samtliga orter lämnas tipslappen på biblioteket eller i deras bokinkast.

Smådjursdagen på Tyrolen

Sveriges fjäderfäklubb bjuder in till en förträfflig dag på Tyrolen för alla som älskar smådjur. Det blir mäktig utställning och försäljning av fjäderfän och små djur. Även lotteri och annat skoj kommer äga rum. Fika serveras i Tyrolens serveringar.
Söndag 17 juli klockan 10-14, Entré 20 kr, gratis för barn.

Sagobygden

Familjeberättande i Sagobygden.
Torsdagar klockan 10

  • 30 juni, Hanaslövsberget, nr 25 på Sägenkartan
  • 21 juli, Trollberget, nr 30 på Sägenkartan
  • 11 augusti, Skatelövs hembygdsgård, nr 41 på Sägenkartan

Välkommen till Sagobygdens mytomspunna sägenplatser, ta reda på vilka
berättelser som gömmer sig där! Både stor och liten kommer bjudas på
spännande historier från när och fjärran. Vi kommer redo med blandade
sagokistor och sagoväskor av alla de slag.
Packa picknickkorgen. Välj kläder efter väder, ta med sittunderlag och egen fika om ni vill.
Behöver ej förbokas. Entré 40 kr/person. Längd ca 45 min.
Swishnr: 123 175 68 99. Märk datum & familjeberättande.

Hitta rätt väg till sägenplatsen (det finns hela 43 stycken att utforska i Sagobygden).
Sök på Google Maps, eller ladda ner Sägenkartan från sagobygden.se eller få den som pdf, via epost. Hör av dig till: kontakt@sagobygden.se, ring 0372-148 55.

Discgolf i Hagaparken

I Hagaparken i Alvesta finns sedan hösten 2021 en discgolfbana, även kallat frisbeegolfbana.
Här finns en 9-hålsbana i skogsterräng och en 3-hålsbana på grus och gräs, som är tillgänglighetsanpassad. Banan är gratis att spela och discar kan du låna gratis på Virda Bad- och Sportcenter.
Läs mer om discgolfen här.

Hanaslöv

I Hanaslöv kan du förutom vandra de olika leder som finns testa på downhill och mountainbike. På hemsidan finns öppettider och mer information.

Bad och badplatser

Alvesta kommun har fullt med fina sjöar och badplatser. Lista och vägbeskrivning till de kommunala badplatserna finns på hemsidan för badplatser i Alvesta kommun. 30 juni invigs Kojtet i Vislanda vår allra nyaste badplats.

Vislandabadet

Ta ett svalkande dopp i utomhusbadet i Vislanda. Öppettider och annan information hittar du på hemsidan för Vislandabadet.

Hjärtenholms lantbruksmuseum med 4H-gård

En tidsresa i genuin kulturmiljö. En halv mil norr om Alvesta ligger Hjärtenholms lantbruksmuseum. Här visas det småländska skogs- och jordbrukets historia kompletterat med tillfälliga sommarutställningar i en vacker gårdsmiljö.
Passa på att fika i den fina miljön.
Under sommaren kan du besöka 4H-gården på Hjärtenholm. Här får du chans att träffa och lära dig mer om olika djur. Följ gärna deras facebooksida.
För entré, öppettider och mer information besök Hjärtenholms hemsida.

Huseby Bruk

I Husebys makerverkstad får du chans att lära dig mer om skog, trä och vatten i olika experiment kopplade till forskarnas installationer i ”Nyfiken på”. Hur kan man använda korslimmat trä, hur transporterar träd vatten och hur kan man rena vatten? Har du koll på Åsnen big five? Här kan du träffa allihop och många andra av skogens djur. 
Makerverkstaden är ett samarbete mellan Maker tour – Mot nya höjder och Huseby Bruk AB.
mer info om entré, öppettider och annat att titta på i Huseby hittar du på Husebys hemsida.

Utflyktsmål och sevärdheter

Alvesta är fullt med spännande utflyktsmål och sevärdheter. Passa på att semestra i din egen hemkommun och upptäck allt som finns. Ett bra sätt att hitta till alla besöksmål är via hemsidan Visit Alvesta.
Hitta dina smultronställen i Alvesta via Naturkartan.

Sagospåret i Moheda Hembygdspark

För mer information gå in på Sagospåret öppet! Välkomna in i Sagans värld

Sagobygdens sägenplatser

Ställ in dig på en resa till spännande utflyktsmål för hela familjen i Sagobygden.
Den går till trollberg och jättekast, offerkällor och näckens vattenhål, drakskatter och trollträd, platser för ond bråd död och herrgårdar med spöken. En resa i Sagobygden är en färd i ett landskap där det överallt finns oknytt och lortaty. Det är också en färd till natursköna platser, glömda sevärdheter och ett sätt att lära känna människors liv och leverne förr i tiden. Information om sägenplatserna finns på Sagobygdens hemsida. Du kan även testa på geocashing.

Moheda fritidsgård

Fritidsledarna i Moheda anordnar roliga aktiviteter under vecka 24 till 27. Måndagar-tisdagar håller vi till vid Torpsbruks idrottsplats mellan klockan 10-15 och onsdagar-fredagar håller vi till i Moheda med omnejd mellan klockan 15-22 med utgångspunkt från Moheda fritidsgård. Bland annat kommer vi spela såpafotboll, bada i Sjöanäs, spela massa bollsporter, ha ett gott häng med mera.
För dig som är född 2004–2009. För mer info om vad vi gör varje dag, kolla Moheda fritidsgårds instagram. Vi ses väl!

Sommarlek i Grönkullaområdet

Äntligen är det sommar och vad passar då bäst? Jo att komma ner till oss på grönytan mellan sporthallen och Grönkullaskolan. Här kommer vi vara mellan klockan 10–15 måndag och fredag. Med oss har vi en massa bollar, lekar och andra roliga aktiviteter. Hoppas vi ses.
För dig i årskurs F-6. Samarbete mellan fritidsgårdarna och Grönkullaskolan.

Alvesta fritidsgård och Hagaskolans skol IF

Varje vardag (förutom midsommarafton) mellan 15 juni och 1 juli träffar du våra ledare vid basket- och fotbollsplanen på Hagaskolan för olika lekar och spel. Vi finns på plats mellan 11.30-15.
Där kommer även erbjudas lättare lunch då vi kommer grilla korv/hamburgare.
För dig född 2006 till 2009. Gratis och ingen föranmälan.
Dessutom blir det:
• Turnering i basket, torsdag 16 juni klockan 15–19.
• Turnering i fotboll, måndag 20 juni klockan 15–19.
• Tävling i frisbee, onsdag 22 juni klockan 15–19 i Hagaparken.
• Turnering i biljard, måndag 27 juni klockan 15–19 på fritidsgården.
• Turnering i FIFA, torsdag 30 juni klockan 15–19 på fritidsgården.

Spontanidrottsplatsen Stenlycke-Hagaskolan 

Varje måndag- fredag  klockan 9.30-20.30 anordnas idrottsaktiviteter på basket- och fotbollsplanen vid Stenlycke- Hagaskolan.

Träffa kompisar och umgås medans du tränar eller chillar i solen. Ibland grillar vi! Öppet för alla åldrar upp till gymnasiet. Aktiviteterna pågår mellan 4 juli och 12 augusti. Arrangeras av Fritidsgårdarna i Alvesta kommun. 

Torpsbruk

Vardagar mellan 13 juni och fram till 22 juli klockan 11-16 under sommaren så kommer det vara möjlighet att vara med på olika aktiviteter i Torpsbruk. Vi utgår från Café Torpsbruk (Björkerydsvägen 16). Vi kommer pyssla, spela och hitta på andra roliga saker.
För barn och ungdomar boendes i Torpsbruk.


Klappudden

För dig mellan 10–16 år. Klappudden ligger cirka 10 minuters bilfärd från Alvesta och är en friluftsbas. På Klappudden kan man paddla kanot, grilla, bada, fiska, åka båt, sitta och mysa i vindskydden och spela olika spel. Det finns också en stor gräsyta där man kan spela bland annat fotboll, volleyboll och brännboll.
Resan och alla aktiviteter är gratis och vi bjuder på en frukt. Mat måste ni ta med er själva. Vi tänder grillen varje dag så det går bra att ta med mat att grilla.
Vi kommer att vara på Klappudden under veckorna 24,25 och 26. Vi kommer att ha en gräns på 30 deltagare per dag. Buss hämtar upp klockan 9 bakom Hagaskolan (Gärdesvägen 2, Alvesta) och åker tillbaka till Alvesta klockan 15.
Glöm inte badkläder, handduk och extra kläder! Du måste anmäla dig för att kunna åka med till Klappudden.
Anmälan är öppen tills platserna är fyllda. OBS! Du måste anmäla dig för att kunna åka med till Klappudden. Anmälan och mer info på  Sommarlov på Klappudden