Demokrativecka 11-15 oktober

År 2021 är det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. Detta ska vi såklart fira med en demokrativecka i Alvesta kommun! Mellan 11 – 15 oktober kommer fokus att vara dialog, diskussion och reflektion kring demokrati. Var med och fira demokratin med oss!

Program

Gå en tipspromenad och lär dig mer om FN:s globala mål. Lyssna på spännande föreläsningar. Besök en utställning. Delta i en digital fika med våra kommunalråd. Under veckan finns ett flertal aktiviteter med tema demokrati. Se hela programmet för demokrativeckan. 

Nedan finns ett urval av aktiviteter under veckan.

Gör din röst hörd!

Under veckan finns det flera möjligheter att berätta vad du tycker.

Enkät till unga

Ungdomar på högstadium och gymnasium erbjuds, att på skoltid delta i enkätundersökningen ”Lokal uppföljning av ungdomspolitiken” (LUPP). LUPP tas fram av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och den ger viktig kunskap om hur det är att vara ung i Alvesta.

Medborgarundersökning

Demokrativeckan sammanfaller även med Statistiska centralbyråns stora medborgarundersökning som skickas ut med brev till 1200 slumpmässigt utvalda kommuninvånare. Om du är utvald att delta, vill vi uppmuntra dig att svara. Din röst är viktig!

Berätta vad du tycker om Alvesta

Du kan också vara med och berätta vad du tycker om Alvesta och bidra till vårt gemensamma platsvarumärke. Då deltar du även i en utlottning av presentkort hos Alvesta handel. Läs mer och delta i enkäten.   

Gå en demokratipromenad

Gå en demokratipromenad och lär dig mer om FN:s Globala mål och hur vi i Alvesta jobbar med dem. Rundan är ca 2 km lång i Alvesta tätort. Var med och tävla om presentkort hos Alvesta handel. Passar för barn i förskole- och skolålder. Karta och instruktioner för demokratipromenaden.

Demokratifönster

Hur ska Alvesta kommun se ut när barnen får bestämma. Ta del av några av våra förskolebarns tankar om framtidens Alvesta kommun. Verken visas på olika ställen mellan 16 och 23 oktober. Läs mer om demokratifönster. 

Digital fredagsfika

Ett moderatorlett samtal med våra kommunalråd där du har möjlighet att ställa frågor. Samtalet direktsänds på Alvesta kommuns Facebook-sida kl.15.30

Digitala hälsningar 

Här hittar du transkiberingen av de digitala hälsningar som du hittar på vår facebooksida. 

Amanda Lind

Rosaline Marbinah 

Mer demokratitips och länkar