Jul med Bia

Julutställning med Bia från Skallekulla

BiasPå julskyltningssöndagen den 29 november öppnades årets julutställningi Utställningshallen i stationsbyggnaden.

Redan i trappan upp till Utställningshallen slår julstämningen slår emot en. Och när man kommer upp för trappan möts man av ett berg av julklappar - alla inslagna i julpapper som Anne-Marie "Bia" Nilsson designat.

Förutom Bias egna verk i form av julkort, julklappspapper, tavlor,almanackor och en hel del annat finns det också ett fint litet tomtebo i en glasmonter. Dethär lilla tomteboet påminner om Bias barndom när en sagoberättande korgmakare var barnvakt åt henne och alltid berättade sagor där hon själv var med.

Och så finns det en större tablå, som ser ut att vänta på tomtefar själv. Den fina stolen är inlånad från Smålands museum och den har stått på Växjö läroverk en gång i tiden. Utställningskurator Anders Olsson gissar på att den är tillverkad någon gång runt mitten av 1800-talet.

Bia skapade sina första julkort redan som 17-åring när hon jobbade på Backenmarks i Älmhult. De ärmålade med krita på velourpapper:

Några

Det finns också många tavlor med varierande julmotiv. Somkommunalrådet Sven Sunesson påpekade i sitt invigningstalså hittar man ofta en katt på Bias tavlor:

En

På vernissagen som ägde rum på julskyltningssöndagen spelade också tre spelmän några låtar med lokal anknytning, bl a en brudmarsch från Vislanda. Det var riksspelmännen Eva Blomquist Bjärnborg och Magnus Gustafsson som spelade tillsammans med Marika Bjärnborg. Det var bitvisså medryckande att knappt någon kunde stå riktigt stilla utan många fötter trampade försiktigt med i polskorna.

Eva,

Och Bia själv lånade tomtefars stol och pustade ut efter allt jobbet med att få till den här fina julutställningen som kan beskådas hela december och hela januari månad ut.

Bia

Foton: Britt Ask Rydgård