Att våga är att leva

Anna Rask från Benestad har berättat att bild inte var hennes starkaste ämne när hon gick i skolan. Men som vuxen har hon hittat en teknik som passar henne och som ger henne möjlighet att uttrycka tankar, drömmar och känslor.

Tekniken hon använder kallas encaustic och går ut på att med hjälp av värme smälta vaxfärger och anbringa dem på kartong. Det finns flera metoder, men hon använder ett litet strykjärnatt måla med.

Nu visar Anna Rask en del av sina tavlor på utställningen "Att våga är att leva" i antikvariatet Bokpärlan som ligger invid utställningshallen på stationens övervåning.

Vi som var med på öppningsdagen den 4 september fick också se Anna i full aktion med vaxkakor och strykjärn. Ett fascinerande skådespel!

Här låter Anna en bit ljusblå vaxfärg smälta mot strykjärnet. Det ska bli bildens bakgrundsfärg.

AnnaNär färgen smält mot strykjärnet kan man stryka på den med samma rörelser som när man stryker tvätt, men man kan också dra kanten över för att skapa linjer och man kan "dutta" med järnet på olika vis.

Anna

När bilden är färdigmålad känns den matt och därför polerarAnna upp den med hjälp av ett par nylonstrumpbyxor innan den lackas:

Anna