Blå höst i Alvesta

Blått anses av många vara den bästa färgen, för den har mest positiva anknytningar som pålitlighet(t exuniformer) och lugn. De negativa kopplingarna är få, men allt för mycket blått kan dock upplevas som kallt eller likgiltigt.

Höstens utställning i utställningshallen är dock varken kall eller likgiltig trots mängden av blå föremål. De är av vitt skilda typer och här följer ett litet urval:

För golv och vägg

Ennytillverkad trasmatta av Anne Aaby, Gåvetorp. Hon har tillverkat den på traditionellt sätt av utslitna bomullskläder och den är så fin att det är synd att lägga den på golvet:

Trasmatta

Framför mattan finns ett nystan av klippta trasor av den typ som använts i trasmattan.

Ett "tapetprov" tillverkat av Barbro Carlsson, Lyåsa,med gamla väggmålningar i Riksdagsmannagården som förebild finns också med på utställningen:

Tapetmönster

Prydnadsföremål

Alldeles underbara små blåmålade skålar av trä är tillverkade av konstnären Ulf Jansson, Alvesta. De pryder sin plats på flera hyllor i ett av utställningsskåpen. Här är några av dem tillfälligt utplockade:

Blå

I ett annat skåp samsas en mängd olika föremål på temat "Blott flärd och njutning". Här är några:

Arbetskläder och uniformer

Raka motsatsen till ovanstående bild är de overaller och andra arbetskläder som finns i utställningen. Mest gripande är nog de små barnoveraller som kommer från Majgården, ett barnhem för förståndshandikappade barn mellan 7 och 12 år som drevs i Rydaholm till mitten av 1950-talet.

 

Foton: Britt Ask Rydgård