Storyspots

Statyn av Puttetorpa here finns på vägen mellan Lönashult och Torsås

Upptäck Alvesta med ljudberättelser

Trakterna runt Alvesta är fyllda av minnen och spännande berättelser. Lyssna på några av dem i appen Storyspot.

Kom Roger Moore någonsin till folkparken Tyrolen? Hur stark var egentligen Puttetorpa Here? Och hur kunde Blenda lyckas besegra en hel här danska soldater? Kom närmare historiska människor, händelser och myter genom att lyssna på berättelser från Alvesta kommun i appen Storyspot.

Hur lyssnar jag?

Ljudberättelserna finns utmärkta på en interaktiv karta i appen Storyspot. Lyssna genom att ladda ner Storyspot gratis där appar finns. Tillåt appen att använda telefonens gps. Sök efter platserna på kartan eller skriv ”Alvesta” i Sökrutan. Lyssna hemma eller ta dig dit berättelserna utspelat sig.

Vilka historier kan jag lyssna på?

Just nu finns det fem story spots. Du hittar karta till platserna i appen.   

Blendalegenden på Huseby Bruk

Kvinnan Blenda besegrade, tillsammans med bygdens kvinnor, en dansk armé på plundringsfärd genom södra Sverige. Med löfte om mat, dryck och kvinnligt sällskap lurade kvinnorna danskarna rakt i en dödlig fälla. Som tack för den hjältemodiga insatsen ska kvinnorna ha belönats med lika arvsrätt som männen. Åtminstone enligt Blendasägnen som skrevs ner av den gamle brukspatronen på Huseby, Petter Rudebeck, i slutet av 1600-talet. 

Kungabesök i riksdagsmannagården

Tittar du noga på stolparna upp för trappan till andra våningen på Risdagsmannagården kan du se en krona följt av bokstäverna GA. Märket ristades in när Gustav IV Adolf gästade riksdagsmannen Johan Bengtsson i Alvesta under sin Eriksgata. Gustav IV fick en tuff tid som kung. Det slutade med att han avsattes från tronen och drevs i landsflykt. 

Roger Moore på Tyrolen

En midsommarsaftonskväll 1966 väntade flera tusen människor för att få en glimt av Roger Moore, alias Helgonet, som skulle uppträda på Tyrolen. Men Helgonet dök inte upp. Vid två-tiden gav publiken upp och lämnade festplatsen. Framåt gryningen sladdade en taxi till slut in på festplatsen, men för sent. 

Puttetorpa here

Jöns Abrahamsson Ram, eller Puttetorpa here (here är ett småländskt ord för pojk), som han kallades, lär ha varit närmare 2,20 m lång och vägt över 160 kg. Han föddes den 27 juni 1791 på gården Jungfruboda, även kallad Puttetorp. Det finns många berättelser om hans närmast omänskliga krafter. Kan det ha varit så att han var ett halvtroll? 

Järnvägen invigs

En septemberdag 1866 samlades tusentals festklädda människor här. Alla med hopp om att få ta en premiärtur med det nya tåget. Lyssna på berättelsen om hur järnvägen förvandlade en liten by till ett blomstrande samhälle.