Sagobygden

Sagobygden

Tillsammans med Ljungby och Älmhult utgör Alvesta kommun Sveriges Sagobygd. Sagobygden är ett magiskt landskap som gömmer otaliga spännande och roliga berättelser. Förr gick berättelserna från mun till mun och än i dag berättar vi dem i Sagobygden. Det var här i sydvästra Småland, som mycket av den svenska muntliga traditionen skrevs ner. Här levde märkliga sagoberättare, betydelsefulla sagosamlare och här finns otaliga sägenomspunna platser. Ställ in dig på en resa till spännande utflyktsmål för hela familjen, i Sagobygden.

En resa i Sagobygden är en färd i ett landskap där det överallt finns oknytt och lortaty. Den går till trollberg och jättekast, offerkällor och näckens vattenhål, drakskatter och trollträd, platser för ond bråd död och herrgårdar med spöken. Det är också en färd till natursköna platser, glömda sevärdheter och ett sätt att lära känna människors liv och leverne förr i tiden. Smaka på källans kalla vatten! Kryp in i Trollbergets gångar! Njut av utsikten från Blodberget! Försök ta dig upp på Karins sten!

Småland är fullt av historiska sagor och mytomspunna platser. På Sagobygdens hemsida finns information och karta över alla sägenplatser i Alvesta med omnejd!