Uppdrag som kontaktperson
Att vara kontaktperson innebär att man är en kompis och medmänniska till en person med funktionsnedsättning. Syftet är att främja fritidsaktiviteter och sociala kontakter för den enskilde. Att vara kontaktperson är inte ett arbete utan det är ett förtroendeuppdrag. För uppdraget utgår ett arvode samt omkostnadsersättning.
Vad förväntas av en kontaktperson?
Vad som förväntas av kontaktpersonen beror på den enskildes behov. Kontaktpersonen uppmuntrar till fritidsaktiviteter och är ett personligt stöd för den enskilde att bättre kunna ta ansvar och aktivera sig. Det handlar om att vara lyhörd, vara tillgänglig och till hjälp i personliga angelägenheter. En kontaktperson kan ha stor betydelse för en människa som tycker att tillvaron är svår, med många krav från familj, skola och kompisar. Vanligtvis träffas du och den enskilde en, två eller flera gånger varje månad. Ni kanske tar en promenad, fikar tillsammans, besöker idrottsevenemang, simhall, bibliotek, dans, eller någon annan aktivitet. Det kan också innebära att ni kommer att ha viss telefonkontakt.
Vad krävs för att bli kontaktperson?
Inga särskilda kvalifikationer eller utbildning krävs för att vara kontaktperson. Du bör ha ett intresse för kontakt med andra människor samt förståelse för människors olika livssituation. Det är viktigt att du har engagemang, tid och ork att ha en relation som ska vara en längre tid. En kontaktperson ska ha fyllt 18 år. Kontaktpersonen omfattas av offentlighets- och sekretesslagen, vilket innebär att denne inte får berätta om den person de är stöd för, varken i samband med eller efter uppdraget.
Intresseanmälan
Om du tycker det låter intressant att ha ett uppdrag som kontaktperson är du välkommen att kontakta Funktionsstöd.