Kriget i Ukraina
Det pågående kriget i Ukraina väcker många frågor och tankar. Här har vi samlat kort information och svar på några av de frågor som kommer in till oss i Alvesta kommun.
Kort om kriget i Ukraina
24 februari invaderade Ryssland Ukraina. Det är en humanitär katastrof på många sätt och civilbefolkningen i Ukraina har drabbats hårt.
Just nu flyr miljontals civila Ukraina. EU har infört ett massflyktsdirektiv för de som flyr. I Sverige är det Migrationsverket som ansvarar för att hantera flyktingfrågor och asylärenden.
Ansök om skydd enligt massflyktsdirektivet - Migrationsverket
Då ukrainarna har rätt att ta sig till Sverige hur de vill, för att till exempel vistas här i 90 dagar på turistvisum är det idag oklart hur många som hittills har flytt till Sverige. 18 mars var den officiella siffran 14.000 personer.
Viktiga länkar
Vanliga frågor
Reser ukrainska flyktingar gratis med kollektivtrafiken?
Både Länstrafiken Kronoberg och SJ erbjuder ukrainska fyktingar gratis resor med tåg och buss.
Länstrafiken Kronoberg
Mot uppvisande av pass eller ID-kort reser ukrainska flykingar gratis. Information på olika språk finns på Länstrafiken Kronobergs webbsida.
SJ
När det finns plats erbjuder SJ kostnadsfria resor med tåg. Den som ska resa ska ta kontakt med kundvärd eller ombordpersonal för resemedgivande. Läs mer om gratis resor för flyktingar på SJ:s webbsida.
Jag har en bostad/fastighet jag vill hyra ut. Hur gör jag?
Fastighetsägare
Utrustade boenden (lägenheter, vandrarhem eller liknande) som kan användas för mer långsiktiga boenden –
kontakta Migrationsverket på vaxjo-boende@migrationsverket.sePå Migrationsverket finns mer information till dig som är fastighetsägare
Privatpersoner som vill låna ut boenden
Om du har ett temporärt boende till någon eller några personer från Ukraina kan du kontakta Länsstyrelsen på: kronoberg.tillsammans@lansstyrelsen.se
För dessa boenden betals ingen ersättning ut.Ansöka om skola och förskola
Ukrainska barn och ungdomar har normalt rätt att vistas utan visum i Sverige, eller i vissa fall med visum, under 90 dagar. Men för att de ska ha rätt till utbildning under denna tid behöver de också ha fått ett uppehållstillstånd med tillfälligt skydd eller ansökt om asyl. Det finns dock inget hinder utifrån skollagen att en kommun erbjuder utbildning till barn och ungdomar från Ukraina innan de har rätt till detta.
Ansökan görs genom att fylla i nedan blankett och skicka till:
Utbildningsförvaltningen
342 80 Alvesta
eller
utbildning@alvesta.seBlankett för ansökan om skola och förskola
Har personer från Ukraina, som fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd, rätt till SFI eller annan utbildning inom Komvux?
Personer från Ukraina, som har fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd, har inte rätt till sfi eller annan utbildning inom komvux.
Skänka saker och bidra
Flera frivilligorganisationer har insamlingar. På Giva Sverige, som är en branschorganisation för tryggt givande, finns en översikt av större organisationer som arbetar med stöd till Ukraina.
Tänk på att bara skänka sådant efterfrågas. Kläder kräver stora resurser att sortera och distribuera. De stora hjälporganisationerna har goda rutiner för att säkerställa att rätt hjälp når fram, så håll koll på vad de efterfrågar.
Kronoberg tillsammans
På webbsidan Kronoberg tillsammans finns information för dig som vill hjälpa till.
Kan ukrainska medborgare vistas i Sverige utan uppehållstillstånd?
Ukrainska medborgare kan vistas i Sverige utan tillstånd i 90 dagar
För att få vara i Sverige viseringsfritt måste man ha pengar för uppehälle och hemresa samt boende i Sverige ordnat för tiden man ska stanna.
Uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsirektiv
EU:s medlemsstater har beslutat om att aktivera massflyktsdirektivet. Det innebär att ukrainska medborgare eller personer som har skyddsstatus i Ukraina och har lämnat landet efter den ryska invasionen kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.
Direkt vid ansökan kan ukrainare just nu få hjälp med mat och någonstans att bo, om man har ett akut behov av det. Läs mer om vem som kan, hur och var man ansöker på Migrationsverket.
Tar Alvesta emot flyktingar?
Vi har ännu inte fått några stora flyktingströmmar till Alvesta kommun, men har beredskap för det. Vi har både akutboenden och mer långsiktiga lösningar.
Flyktingar som kommer ska hänvisas till Migrationsverket där de registreras och hänvisas till boenden. Migrationsverket i Växjö har öppet vardagar kl. 9-15. Alvesta kommun har tät dialog med Migrationsverket.
Jag vill ta emot flyktingar, vad kan jag göra?
Det är möjligt att ta emot flyktingar i sitt eget hem, men det är inget som kommunen samordnar. I Sverige ansvarar Migrationsverket för flyktingar.
Om du har en bostad du vill låna elle hyra ut kontakta Migrationsverket:
vaxjo-boende@migrationsverket.seVar finns det skyddsrum i Alvesta kommun?
På MSB kan du söka fram ditt närmast skyddsrum. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast.
Jag är orolig, finns det någon jag kan prata med?
Svenska kyrkan i Alvesta är öppen dagtid. Där finns det möjlighet att prata med någon. På krisinformation.se finns fler länkar om vart du kan vända dig om du känner oro.
Hur kan jag prata med barn om det som händer?
Många hjälporganisationer, till exempel Rädda barnen och BRIS har bra stöd för hur vi kan prata med barn om det som sker. Många bra länkar finns på krisinformation.se