Pristagare kulturpris

2022

INGEGERD ANDERSSON

Ingegerd Andersson från Moheda med ett engagemang i flera föreningar är en känd kulturprofil i hela kommunen. Under flera år har hon varit en av de drivande i Moheda revyn.
Ingegerd är dessutom bland mycket annat en uppskattad berättare och har arrangerat ett flertal berättarkvällar i Moheda. Hon har även skrivit barnboken Elin och Fanny möter Svänamassen.

 

2021

Eva Blomquist Bjärnborg

Eva Blomquist Bjärnborg är riksspelman på fiol med gedigen musikutbildning från bland annat Musikhögskolan i Stockholm och har även mottagit Zorns guldmärke. Från början av 80-talet fram till 2020 var Eva lärare på Alvesta Kulturskola och har lärt mängder av ungdomar att både spela och uppskatta folkmusik. Med sitt stora engagemang för folkmusik bland annat som musiker i olika konstellationer, som spelledare i Skatelövs Spelmanslag, kompositör och nedtecknare av låtskatter har Eva satt Alvesta på folkmusikkartan.

 

2020

Joakim Wikström

Med Sverige och hela världen som arbetsplats visar Jocke Wickström att man kan verka som yrkesmusiker och ändå ha Moheda som sin   trygga punkt och bas.
Förutom flitigt anlitad musiker i olika sammanhang är Jocke en uppskattad förebild och lärare för blivande blåsmusiker på Alvesta Kulturskola.
När covid-19 gjorde det omöjligt för många musiker att verka och publiken fick se konsert efter konsert ställas in valde Jocke att ställa om istället för att ställa in. Hans garagekonserter hemma i det egna garaget under 2020 gladde många människor, men inte för många.

 

2019

Maria Bertilsson Panagou

Med musiken som språk tar Maria världen till Moheda och Alvesta kommun.
Efter flera år utomlands har hon återvänt till hembygden där hon med stort engagemang, kunnande och entusiasm blivit en viktig del i kulturlivet.
Barn, ungdomar och vuxna från alla grupper i samhället trivs och musicerar tillsammans under Marias ledning.

 

2018

Sofie Magnusson, Huseby Bruk AB

Sofie har under över tjugo års tid byggt Huseby Bruk till en avde viktigaste kulturmötesplatserna i hela regionen.Här förenas kulturhistoria med moderna konstnärliga möteni en iver, skaparanda och frenesi som få verksamheter har.

Sofi är både företagare och en kulturstrateg, som samtidigt har en obruten entreprenöriell hållning att våga skapa nytt. Detta i en historisk miljö vilket lett till att Huseby blivit en kulturell mötesplats som blivit erkänd även internationellt.

 

2017

Everts Kvintett

Everts Kvintett är en orkester som spelar nostalgimusik från 1930-1950-tal inom genrerna schlagermusik och swingmusik, dåtidens populärmusik.
Orkestern fyller i år 20 år som kulturinstitution i Växjö-Alvesta regionen och har genomfört 100-tals offentliga uppträdanden i olika sammanhang. De har med konstnärlig kraft berikat den lokala musik- och kulturmiljön i Alvesta, Växjö och hela södra Sverige.

 

2016

Ulf Jansson

Ulf har med sin svarvteknik utforskat träets egenskaper och tänjt på svarvandets gränser näst intill det omöjliga. Med både konstnärens och hantverkarens själ har han placerat svarveriet i helt nya sfärer.

 

2015

Björn Elmgren, Smålandsoperan

Smålandsoperan med Alvestasonen Björn Elmgren som en av förgrundsgestalterna har på drygt två år skapat sig ett namn och en verksamhet som sjuder av konstnärlig kraft i det Småländska landskapet vid Masugnen i Huseby.

 

2014

Alf Tjällskog och Bodil Tallerfors, Lönashult

Båda är verksamma på Grimslövs Folkhögskola på den 1-2 åriga linjen KTD konsthantverk/design. De har i över 10 år varit de drivande krafterna i att utveckla sina elever till att bli en viktig del av Kronobergs och Sveriges kulturliv.