Pristagare kulturstipendium

2022

Eva Franzén, Arbetsstipendium 

Med djur, natur och fotografering som största intressen är det inte så konstigt att naturfotografi är det Eva Franzen från Lönashult brinner för. De som besökt Åsnens nationalpark har kanske sett den stora informationsskylten vid Trollberget med två lodjur, ett av Evas verk.

Med sitt senaste fotoprojekt, att nattfotografera skogsharar ”in action”, belönades hon med guld respektive silver i kategorin däggdjur i SM i naturfotografi.

Leya Widén, Ungdomsstipendium 

Leya Widén är uppvuxen i Grimslöv och har varit verksam i olika musikaler och teaterproduktioner sedan 4-årsåldern. Redan som bebis drogs hon med på repetitioner och föreställningar då mamma och pappa också håller på med teater. Studierna i Växjö på Katedralskolans Estetiska program med inriktning mot teater är ett steg på vägen för att i framtiden kunna leva sin dröm som skådespelerska.

 

2021

Charlotte Hörnlund, Arbetsstipendium 

Charlotte Hörnlund, musiker och låtskrivare, är född och uppvuxen i Alvesta. Efter några år utanför kommunen flyttade hon 2018 tillbaka och bor numera i Benestad. I november släppte hon, som Charlie Hörnlund, sitt debutalbum ”Moments Away” där flera av låtarna är inspirerade av naturen och inte minst skogarna i Alvesta. Låten ”Coming Home” har under hösten legat på P4 Kronbergs spellista. Videon till låten är inspelad i trakterna runt Åsnen.
Med en utmärkt debutskiva i ryggen hoppas vi få höra mycket mer av Charlotte i framtiden.

Brynja Wium, Ungdomsstipendium 

Sångerskan Brynja Wium från Moheda har trots sina unga år hunnit med att stå på scen en hel del, bland annat i Smålandsoperans produktioner. Sina studier började hon på Katedralskolans estetiska program och därefter gick hon tre år på Kulturama i Stockholm med klassisk sånginriktning. Nu studerar hon på Sankt Sigfrids Folkhögskola samtidigt som hon tar privatlektioner i sång.
Målet är att studera vidare på operahögskola i Sverige eller Europa. Förhoppningsvis kommer vi i framtiden kunna njuta av Brynjas sång inte bara i Alvesta utan även på det stora operascenerna runt om i världen.

 

2020

Anders Dahlberg, Arbetsstipendium

Anders Dahlberg är uppvuxen i Torne och numera verksam i Växjö där han undervisar på Kulturskolan och har egen ateljé på Italienska Palatset. Genom åren har Anders medverkat på en rad utställningar i både eget namn och i samutställningar.
Under sommaren 2020 hittade han hem till Alvesta kommun som en av medverkande i utställningen Orolig är jorden på Hjärtenholm.
Vi hoppas så klart få se mer av Anders i Alvesta kommun framöver.

Vivianne Otsa, Arbetsstipendium

Vivianne Otsa är bosatt i Moheda. Hennes akrylmålningar är gjorda i prickteknik och inspirerade av naturen, djur och platser. Hägern är ett av hennes favoritmotiv. Vivianne har deltagit på en rad utställningar och under hösten kunde hon ses på Alvesta kulturrunda. Vi hoppas få tillfälle att se mer av Vivianne i Alvesta i framtiden.

 

2019

Tim Lööv, Arbetsstipendium

2019 är Tim Lööws år! Med segern i P4 Nästa, Sveriges Radios rikstäckande musiktävling för nyskriven och nyinspelad musik, satte han både Kronoberg och Alvesta på den populärkulturella kartan.
Spelningar runt om i landet, inspelning av skiva, musiklärartjänst på Grönkullaskolan - musik och ännu mer musik!
Med kommunens arbetsstipendium vill vi premiera en musikalisk kraft som kommer många till del både hemmavid och i stora världen.

Kajsa Haagen, Ungdomsstipendium

Med start på S:t Sigfrids Folkhögskola i Växjö, har Kajsa gått vidare till studier vid Ölands Konstskola och nu på Kunstakademien- Institutt for samtidskunst i Bergen, Norge.

Hennes konstnärskap spänner över skulptur, installationer och performance-konst.
Kajsa visar upp ett ambitiöst konstnärskap som vi gärna vill se utvecklas och komma hem till Alvesta.

 

2018

Birgitta Thulin, Arbetsstipendium

Birgitta har skrivit tre historiska romaner och påbörjat en fjärde. Birgitta har i sina romaner skildrat historier och händelser med kopplingar till både orter, historier och människor som funnits i Alvesta kommun. Romanen Anklagad, där människans svaghet att tolerera avvikande lyfts fram och skildras, visar en tydlig koppling mellan historia och nutid.

Hanna Göthberg, Ungdomsstipendium

Hanna Göthberg är en sångerska som sjungit allt sedan hon började på Musikskolan i Alvesta vid nio års ålder. Idag är hon tjugotvå, skriver sin egen musik och har hunnit släppa tre låtar på Spotify.Hon studerar musikproduktion och sång på Musicians Institute i Hollywood, Los Angeles. Hanna är en duktig sångerska som kämpar mycket fför att lyckas bli en professionell artist.

 

2017

Emmalill Frank, Arbetsstipendium

Emmalill har under 10 år etablerat sig som en betydande barnboksillustratör i Sverige. Några av hennes böcker beskriver barn som lever i utanförskap och utsätts för mobbning. Men också för flyktingbarns svåra situation i att lämna ett hem för att bygga ett nytt. I boken ”Vem vill ha en vårta på näsan?” engagerade hon sig på ett sinnrikt sätt i barn som har dyslexi. Hennes illustrationer och författarskap har kommit att betyda väldigt mycket för barns utveckling.

Philip och Gabriel Carcamo, Ungdomsstipendium

Philip Carcamo är verksam som ljusdesigner på
regionteatern i Blekinge/Kronoberg.

Gabriel Carcamo har etablerat sig som hiphop-artist

Både Philip och Gabriel har under många år fyllt kyrkor och scener i Alvesta kommun till både längd och bredd med sina sångröster och sceniska framföranden! Båda är stora talanger i olika konstnärliga områden;
ljus, sång och hiphop.

 

2016

Maria Ringström, Arbetsstipendium

Maria har under lång tid förfinat sitt tecknande och nått en nivå där man kan fråga sig om det är ett ffotografi man tittar på eller verkligen en teckning. Hon levandegör djur- och naturmotiv med en hantverksskicklighet som är häpnadsväckande.

Johan Danielsson, Ungdomsstipendium

Johan är en kreatör och entreprenör som med känsla för det lokala och hållbara hittar spännande vägar för att utveckla landsbygden och bidra till att göra Alvesta till en attraktiv kommun att bo i och besöka.

 

2015

Moheda Revyn, Arbetsstipendium

Moheda Revyn är en stark sammanhållande kraft som bidrar till kulturens utveckling i hela Moheda samhälle. De är också ett stort föredöme och en stor inspiratör för hela Alvesta kommuns kulturliv.

Anna Tedestam, Ungdomsstipendium

Anna Tedestam är uppvuxen i Alvesta och redan som 24 åring hunnit bli en framstående Keramik och glasskulptör värd att uppmärksammas. Hon studerar nu 2:a året på Konstfacks kandidatprogram på avdelningen ”Keramik & Glas” i Stockholm.

 

2014

Gezim Gashi, Arbetsstipendium

Gezim Gashi komponerar och sjunger egna låtar i popgenren. Gezim har arbetat mycket målmedvetet för att uppnå sin dröm att kunna ägna sig åt sin musik på heltid.

Miranda Murre Eriksson, Ungdomsstipendium

Miranda Murre Eriksson har en säregen lyskraft på scenen och är en stor talang inom singer-songwriter och vis-traditionen. Hon studerar just nu i Gammelby Folkhögskola på Visskolan.