Våra vänorter

KartaKrasnystaw, Polen

Sedan 2004

Krasnystaw är en Polsk kommun med nära 70 000 invånare. Jordbruk och mejeriprodukter utgör majoriteten av industrin, medan Krasnystaw är mest känd för sin årliga ölfestival Chmielaki Krasnostawskie som år 2010 firade 40-års jubileum.

Vänortsamarbetet med Krasnystaw har pågått sedan 2004 och är i nuläget ett utbyte mellan kommunledningarna i respektive land mellan förvaltningschefer, men i avtalet om samarbete inkluderades även kulturutbyten, skol- och elevutbyten och sporttävlingar.

Turnov, Tjeckien

Sedan 2004

Turnov grundades redan på 1200-talet och är en stad med omkring 14 500 invånare i norra Tjeckien. Turnov är beläget i det Bohemiska paradiset som är ett naturreservat vilket lockar mängder av turister under sommarmånaderna.

Turnovs rika fyndigheter av ädelsten som genom tiderna har gjort Turnov till navet vad gäller ädelstenar och juveler står dock för den största dragningskraften av turister.

Vänortsutbytet med Turnov startade år 2004 och bygger till största delen på ett utbyte mellan kommunledningar, skolor, fritidsgårdar samt föreningar av olika slag.

Lengede, Tyskland

Sedan 2009

Lengede är en kommun i Tyskland med en befolkning på nära 13 000 invånare. Lengede var tidigare känt för sin malmbrytning, vilken upphörde 1977. Emellertid fortsätts Lengede att förknippas med sin gruvverksamhet, inte minst genom ”undret från Lengede” vilket var en gruvolycka som inträffade 1963 där 29 gruvarbetare omkom medan 100 personer räddades.

Vänortsutbytet undertecknades av kommunstyrelsens ordförande i Alvesta och Lengedes borgmästare den 6 september 2009. Utbytet gäller såväl kulturutbyten som utbyte på kommunledningsnivå.