Möt Laila Örheden på hembygdsgården i Moheda

Laila Örheden är handledare på Hembygdsgården i Moheda där hon och sina sommarjobbare har aktiviteter för barnen i Moheda.

Vad får man möjlighet att göra som sommarjobbare på hembygdsgården?

På Hembygdsgården får man möjlighet att testa på hantverk på gammalt vis. Man får även möjligheten att jobba och vara social med barn. En stor del i jobbet är även att man ska vara delaktig i planeringen inför aktiviteten. Annan stor del är att man ska träna för och efterarbete. Man ska även lära känna hembygdsgården, så vi har varit runt i alla byggnader och jag har berättat om dom. 

Ser du någon utveckling?

Det är lite tidigt att säga eftersom att vi precis har kommit igång med sommarjobbet. Men det man kan se är att dom kan ta det dom själva har testa och varit med om och sedan lära barnen att göra samma sak. Så jag lär dom hur dom ska till exempel tova med ull och sen kan dom sedan visa det för barnen. 

Är det något viktigt man måste tänka på när man jobbar på hembygdsgården?

Det man måste göra är att man måste ta jobbet på allvar och göra det man förväntas göra. Sen måste man tänka på att man jobbar med barn och man ska även justera lekar och aktiviteter till barnen så att dom förstår och kan genomföra aktiviteten. 

Har detta sommarjobbet funnits innan?

Det är första året som vi har sommarjobb här i hembygdsparken. Jag tror att det är en bra plats att ha aktiviteter på för att man kan koppla mycket man gör i aktiviteterna med förr i tiden och man kan även berätta lite mer om det man gör, om historian bakom det. Sen behövs det fler aktiviteter för barnen i Moheda och det är en chans för att få fler sommarjobb.