Tivolitema på niornas avslutningsfest

Med mindre än två veckor kvar till skolavslutningen jobbar fritidsgårdarna, skolan och fältsekreterare med att skapa rolig och trygg kväll för årets nior.

I samband med att eleverna får gå på sommarlov har fritidsgårdarna tillsammans med skolorna i Alvesta kommun planerat en gedigen skolavslutningsfest för årets nior. Då temat är tivoli kommer det även bjudas på enklare tivoliinspirerade aktiviteter. Det kommer bland annat finnas en tre-kamp man kan delta i. Utöver det kommer det finnas gamla klassiker i form av styrkemätning med att slå slägga, sockervaddsmaskin och en popcornmaskin. För de som känner sig manade kommer man även kunna prova på tjurridning, en mekanisk sådan. I konceptet ingår även mat och resa till och från tillställningen.

- Föräldrar som inte har koll på vad deras barn har för planer på skolavslutningskvällen kan kort och gott köpa en biljett till skolavslutningsfesten till sina ungdomar. Då vet de med säkerhet att deras barn är på en trygg plats och i nyktert sällskap, säger fritidsledarna på Alvesta kommun.

Att kommunen gör den här satsningen är utifrån en del av det kontinuerligt pågående ANDT-arbetet. Många ungdomar väljer att prova på alkohol för första gången vid skolavslutningen. Det hoppas vi kunna motverka erbjuda en nykter tillställning med många vuxna på plats.

För att arbeta trygghetsskapande kommer även Omid Shwan som är fältsekreterare i Alvesta åka runt till områden där det ryktas bli ungdomsfester för att det ska finnas vuxna i närheten, detta som en trygghetsåtgärd.

- Alvesta är en lång kommun, det kommer vara svårt för oss som ska fälta att vara på flera platser samtidigt. Vi arbetar så gott vi kan med att det ska bli en så bra och minnesvärd kväll, men föräldrar behöver aktivt vara med och se till att deras ungdomar inte utsätter sig eller tar onödiga risker, säger Omid Shawn, fältsekreterare.

Tips till tonårsföräldrar
 - Köp inte ut, oavsett hur mycket de tjatar.
 - Våga fråga om vad de ska göra på kvällen.
 - Sätt tider då barnen ska vara hemma.

Fler tips finns på iq.se

Kontaktinformation:
Omid Shwan, fältsekreterare i Alvesta kommun. Telefon: 0768994901 E-post: Omid.shwan@alvesta.se
Jonas Tenje, pressansvarig, 0472 151 92