Sommar i Alvesta för barn och ungdomar

Kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar för samordning, planering och genomförande av ”Sommar i Alvesta” för barn och ungdomar mellan 6 - 15 år. Alvesta kommun har detta år fått 923 979 kr från Socialstyrelsen för att genomföra sommaraktiviteter. Aktiviteterna är gratis.

Dansgrupp Freestyle Phanatix

På bilden Freestyle Phanatix

Aktiviteterna startar när de unga börjar sitt sommarlov och i år är det den 18:e juni.  Flera förvaltningar bidrar med personal och en stor del av aktiviteterna är också egenfinansierade. Det innebär att vi kan erbjuda delar av utbudet även till ungdomar upp till 18 år.

Aktiviteter som erbjuds
Simskolor, sommarläger på Klappudden och Kyrkviken i Blädinge, eller prova på idrott, är några av de aktiviteter som erbjuds. Vi kommer också att ha mobila fritidsledare som åker runt i kommunen och genomför olika aktiviteter lokalt som exempelvis två olika uppblåsbara hoppborgar, slides, olika bollaktiviteter, pyssel och träffa duktiga ledare, feriearbetare och andra barn som njuter av sommarlovet.

Nytt för i år, är satsning på kulturaktiviteter och på LAN-kvällar! Utöver detta utvidgar vi också Scensommar och en sommarfest som avslutning där alla är välkomna.

– Alvesta kommun har sedan 2016 arrangerat sommaraktiviteter med stöd av statsbidrag. Detta år har vi valt att satsa på det som visat sig vara mest populärt och byggt på med det som efterfrågats. Förhoppningen är att alla ska hitta något som passar dem att göra. Häng med oss i sommar, säger Andreas Nilssons fritidsgårdschef samt ansvarig projektledare.

Kulturen får ett extra lyft med nya spännande satsningar
Cirka 180.000 kr från de statliga medlen har avsatts för att stärka kulturen. Vi erbjuder följande: skapa egna kortfilmer och filmeffekter med Niklas Croall och OnTheFly Film, lära sig göra spännande musikmixningar med Moutaz Salam från Dj Accademy. Det kommer också att finnas möjlighet att pröva att skapa egen cool musik via Ipad med Allan Skrobe. Man kan också prova att dansa, rappa och Beat Boxa i en härlig mix, med några av nordens främsta artister på området; Freestyle Phanatix. Utöver detta fortsätter vi med den danssatsning vi inledde i januari och som blivit en succé. Vi gör ett dansläger med uppvisningar i Hagaparken av dansläraren och koreografen Cristian Alexandru.

– Vi satsar offensivt på kulturen för att bidra till en spännande sommar i Alvesta. Men också för att utveckla kulturen in i framtiden och göra Alvesta kommun mer attraktiv att leva och bo i. Kulturen har här en stor funktion. Inte minst för våra barn och ungdomar, säger Simon Herlitz Kulturchef.

LAN aktivitet är ytterligare en satsning
Två helger under sommaren kommer att vigas åt gaming. Det är bland annat Magnus Stenbenke från Kronoberg E-sport och Gaming som gör evenemanget på Alvesta Fritidsgård. Det kommer arrangeras både Fifa-tävlingar och en byggnationstävling utifrån det välkända spelet Minecraft.

– Vi på Kronoberg E-sport och gaming är väldigt glada över att få driva detta arrangemang med Alvesta kommun. Efter flertalet lyckade gamingevent i Växjö har vi nu fått möjligheten att bjuda Alvestas ungdomar på två fantastiska event i sommar, säger Magnus Stenbenke, Kronobergs E-sport och Gaming.

Alvesta är nyskapande
Vi avslutar sommaren med en cool Sommarfest 15 augusti där alla kulturaktiviteter under sommaren redovisas. Vi kommer bland annat att se dans, filmoch höra musik som skapats av våra barn och ungdomar under sommaren.  – Extra roligt är att ett antal ungdomar kommer feriejobba med att planera, boka och genomföra stora delar av festen. Det är med spänning vi ser fram emot vad dessa delar kommer innehålla, säger Andreas Nilsson.

– Jag vågar påstå att vi är nyskapande och modiga vad gäller våra satsningar mot barn och unga i sommar. Vi hoppas även få in fler idéer och engagemang om hur vi kan fortsätta med verksamheterför barn och ungdomar i exempelvis i den nya Kulturkällaren, fortsätter Simon Herlitz.

Kontaktinformation
Simon Herlitz, Kulturchef, tfn. 0472 - 153 20
Andreas Nilsson, Fritidsgårdschef, tfn. 0472 - 152 40
Jonas Tenje, kommunikatör, tfn. 0472 - 151 92