Anmälan öppen till skräpplockardagarna

För 16:e året i rad arrangeras Skräpplockardagarna - Sveriges största skräpplockaraktivitet för barn och unga. Förra året var över 700 000 deltagare med och i år är målet att engagera ännu fler. Att nedskräpningen engagerar märktes i Håll Sverige Rents kampanjer under förra året. Trots pandemirestriktioner slogs alla deltagarrekord.

Att plocka skräp är ett enkelt och konkret sätt att göra skillnad för planeten här och nu. Men det handlar också om visa att man tycker om en plats och vill att det ska vara fint där. Skräp föder skräp och genom att plocka upp ett skräp gör man det svårare att slänga mer skräp just där. 

Skräpplockardagarna är en av Håll Sverige Rents viktigaste kampanjer. Det är viktigt att lära barn i tidig ålder att nedskräpning är fel.

Kampanjen pågår mellan 1 mars och 31 maj. Syftet med kampanjen är inte att städa, utan att barn och ungdomar ska lära sig att nedskräpning är fel och väcka intresse för miljö och hållbar utveckling. Att plocka skräp är att förändra samhället, miljön och klimatet till det bättre.

När barn lär sig om skräp tar de med sig kunskapen hem och påverkar sin familj och andra närstående. Många är de barn som ifrågasätter skräpet eller hur föräldrar till exempel sorterar sitt skräp.

Skräpplockardagarna riktar sig till förskolor, skolor, barn- och ungdomsföreningar i hela landet. Utöver skräpplockning finns det ett omfattande undervisningsmaterial som fördjupar barnens kunskaper.

Här anmäler ni er: https://hsr.se/skrapplockardagarna/anmalan

Har ni några frågor?

Kontakta Ebba Lejeby, hållbarhetsstrateg