Samarbete med stiftelsen Håll Sverige Rent skapade sommarjobb

Flera sommarjobb försvann på grund av Covid-19, där många ungdomar riskerade att bli utan sommarjobb. Bristen på jobb ökade kreativiteten och samarbete med stiftelsen Håll Sverige Rent skapade möjligheten att skapa ytterligare fyra sommarjobb.

Inspirationen till att skapa jobbet som skräpplockare kom från den nationella satsningen ”Skräpplockardagarna” som för i år hölls 15 maj. Skolor, kommuner och organisationer går ihop tillsammans för att skapa en vi-känsla i att det görs en gemensam insats för miljön.

Under veckorna 30-33 på sommarlovet har fyra ungdomar fått i uppgift att bidra till ett renare samhälle genom att plocka skräp i Moheda, Torpsbruk och Alvesta. I par om två har de gått många mil och plockat skräp i större delen av orterna. Skräpet har bestått av flera olika material bland annat plast, godispapper, kartonger och glas. Det har även förekommit föremål som varit mer miljöfarliga än andra såsom exempelvis batterier och lampor.

Resultatet av feriearbetarnas insats är att de tillsammans plockat och fyllt över 200 påsar och 12 stycken 125 liters säckar med skräp.  

Varför ska vi hjälpas åt att plocka skräp?

  • Skräp är energi som går till spillror om det inte används på rätt sätt.
  • Det påverkar vår gemensamma bild av vår omgivning.
  • Visst skräp är direkt miljöfarligt, vilket kan påverka växt och djurliv samt oss människor.

Vill du ut och plocka skräp? Tänk på detta isåfall.

  • Ta med ett par arbetshandskar och en påse att samla skräpet i.
  • Låt inte barn plocka farliga föremål såsom glas, olja, batterier eller vassa föremål.

Mer information och kunskap hittar du på hemsidan HSR.se