Pris till Vislandaskolans SYV Jane Haugaard Henriksson

Jane Haugaard Henriksson, studie- och yrkesvägledare på Vislandaskolan har tilldelats Pontonjärspriset för sina insatser att bygga broar mellan skola och näringsliv.

– Jag hade aldrig hört tals om priset och trodde först att det var någon som skojade med mig när Linnéakademins sekreterare ringde mig, säger Jane Haugaard Henriksson.

Men det var såklart inte ett skämt och i måndags fick Jane motta priset.

Pontonjärpriset är ett pris inrättat av Kronobergs tidigare landshövding Kristina Alsér, med syfte att lyfta fram personer som på olika sätt bygger broar mellan skola och näringsliv i Kronoberg och Kalmar län. Jane Haugaard Henriksson blev årets SYVpontonjär.

Att föra samman näringsliv och skola är något som Jane brinner för.

– Skolan kan inte göra allt och näringslivet kan inte göra allt, men tillsammans kan vi göra mycket för våra unga och vår framtida kompetensförsörjning. Vi behöver bli ännu bättre på att samarbeta. 

När vi pratar med Jane har hon precis kommit hem från en resa till Ljungby tillsammans med åttondeklassarna på Vislandaskolan. Under dagen har de besökt utställningen Jobbcirkus som är en utställning med syfte att hjälpa högstadieelever att reflektera kring gymnasievalet och olika yrkesbanor. 

Detta är ett sätt som Jane vill få elever och näringsliv att mötas. Under sin tid på Vislandaskolan har hon även bland annat ordnat speed-dating med näringslivet. 

Att få priset var roligt men oväntat, säger Jane

­– Det är jätteroligt att bli uppmärksammad. Jag har ett roligt jobb och det bästa är när jag träffar eleverna och när vi tillsammans kan hitta en lösning för den enskilda individen. Jag hoppas att vi kan få till mer samarbete mellan skolan och näringslivet, något som jag har saknat under pandemin  

Mer information

Juryns motivering

Med ett öppet sinne och stort hjärta utvecklar SYVpontonjären varje elevs dröm inför framtiden. Pristagaren tar sitt uppdrag på fullaste allvar och slussar på ett modigt, realistiskt och entreprenöriellt sätt ut ungdomarna i arbetslivet. En riktig förebild där den personliga nyfikenheten och modet att våga testa nya och innovativa arbetssätt gör pristagaren till en riktig förebild för andra som arbetar med ungdomar.

Vad är Pontonjärpriset

Pontonjärpriset är ett pris inrättat av Kronobergs tidigare landshövding Kristina Alsér, med syfte att lyfta fram personer som på olika sätt bygger broar mellan skola och näringsliv i Kronoberg och Kalmar län. Pontonjärpriset administreras av Linnéakademien för Vetenskap och Näringsliv.