Mysiga och färgglada miljöer ska locka till läsning och kreativitet

Bibloteksrum med färgglada pinnstolar och läshörna med draperi

Mysiga och färgglada miljöer ska locka till läsning och kreativitet

Igår nyinvigdes Grimslövs bibliotek. Elever har tillsammans med bibliotekspersonal fått skapa sitt drömbibliotek.

Biblioteksrum med färgglada pinnstolar. I hörnet en turkos läshörna.

De nya miljöerna ska inbjuda till kreativitet, läsfrämjande och att fler ska besöka biblioteket.

Satsningen har varit möjlig tack vare projektet Kreativa rum. Det är ett projekt där Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och Hemslöjden i Kronoberg och Blekinge har förändrat rummet på sex bibliotek i Skruv, Hjorthöjden, Markaryd, Hällaryd, Jämshög och Grimslöv. Projektet har genomförts med medel från Kulturrådet, Region Blekinge, Region Kronoberg och medverkande kommuner.

Målet har bland annat varit att involvera barn och bibliotekspersonal i ett gemensamt skapande av inspirerande mötesplatser. Detta med hjälp av slöjdens inriktning på material, teknik och hållbarhet.

Projektet inleddes med att hålla workshops med barnen på Skatelövsskolan där de fick dela med sig av sina tankar och idéer om hur det nya biblioteket skulle se ut. Utifrån det har bibliotekspersonalen tillsammans med Hemslöjden Kronoberg skapat de nya miljöerna.

– Barnen ville ha mycket färg, mjuka material och mysiga platser och det har vi tagit fasta på när vi utformat miljöerna, säger Madeleine Lundman som är bibliotekarie och har hållit i projektet i Grimslöv.

Hemslöjden har bidragit med möbleringen. I biblioteket finns nu mysiga återbrukade fåtöljer och färgglada ommålade pinnstolar. I taket hänger draperier för att skapa lugna miljöer som inbjuder till läslust.

Det nya biblioteket stod klar redan i våras men invigningen fick skjutas fram på grund av pandemin.

– Vi har fått jättemånga positiva kommentarer från både elever och invånare i Grimslöv, så det känns jätteroligt, fortsätter Madeleine Lundman.

Bibliotekschef Suzanne Hammargren är också glad och stolt över satsningen.
– Vi vill att våra bibliotek ska vara öppna, tillgängliga och inspirerande platser för alla våra invånare. Att jobba med hållbarhet och inkludering som vi gjort i detta projekt går helt i linje med Alvesta kommuns arbete mot Agenda 2030 och hur vi alla behöver bidra för att skapa en hållbar framtid.

Mer information

Projektet Kreativa Rum
Öppettider Grimslövs bibliotek
Film som visar Grimslövs biblioteks omvandling efter Kreativa rum