Fyrverkerier i Alvesta kommun

Snart är det nyår och många vill veta vad som gäller för fyrverkerier och smällare. Det regleras både i nationella lagar och i lokala föreskrifter för Alvesta kommun.

Regler för fyrverkerier

Viktigast att tänka på är att ingen under 18 år får använda fyrverkerier, att fyrverkerier bara får skjutas under några få timmar på nyårsafton och att vara försiktig och använda sunt förnuft så ingen skadas.

Regler för hela Sverige:
Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.

Under de senaste åren har de skett en del förändringar i lagstiftningen kring hantering av fyrverkerier. Idag krävs utbildning och tillstånd från räddningstjänsten för att få hantera vissa typer av fyrverkeriartiklar. Exempel på artiklar som kräver tillstånd är så kallade smällare, det vill säga fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt. Från och med 1 juni 2019 krävs även tillstånd för hantering av raketer med styrpinne. Det krävs inget tillstånd för tomtebloss, partypoppers, isfacklor och liknande som är avsedda att användas inomhus.

Alvesta kommuns lokala ordningsregler:
I Alvesta kommun är användning av pyrotekniska varor enbart tillåtna från klockan 12 på nyårsaftons dag till klockan 03 på nyårsnatten. (Samma tider gäller för påskafton och valborgsmässoafton). Under övriga tider på året krävs tillstånd av polismyndigheten.
Om du upptäcker någon som bryter mot reglerna kring hantering av fyrverkerier, kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

Var rädd om dig i nyår!