Engagemang för Musikhjälpen skapar gemenskap i kommunen

Med flera aktiviteter och initiativ under tidigare år, har det nu blivit en tradition att bidra till Musikhjälpens insamlingar, på olika sätt inom kommunens olika verksamheter. Det bakas och säljs, samlas pantburkar och skapas samlingsplatser. I en gemenskap skramlas det pengar till välgörenhet.

en kille och två tjejer

Bildtext: från vänster Johan Engdahl, fritidsledare i Alvesta kommun, Annie Seefried Skol-if ledare, Idun Eriksson Skol-if ledare

Luciafrukost i Vislanda, försäljning av armband och fika på olika platser i kommunen samt uppträdanden är några av aktiviteterna som är planerade inför vecka 50, då musikhjälpen stundar.

Vännerna och eleverna Annie Seefried och Idun Eriksson på Mohedaskolan har sedan flera veckor tillbaka börjat planera och fixa inför veckan med musikhjälpen. De båda tycker ämnet för musikhjälpen är viktigt och tycker att man ska prata om det, även göra något aktivt för att göra skillnad. I sina roller som ledare i skol-IF når de ut till andra medlemmar via sociala medier och bokar in dagar där de bakar och pärlar armband tillsammans. Där allt kommer säljas till förmån av Musikhjälpen.

- Skolan hjälper oss med att släppa in oss i klassrum där vi kan pärla armband, och i hemkunskapssalen där vi kan baka. Det hade varit kul om de ämnen vi har även kunde kombineras med musikhjälpens tema, då hade många fler lärt sig om ämnet och samtidigt kanske valt att vara med och skapa initiativ, säger Idun Eriksson och Annie Seefried .

Inför framtida musikhjälpen hoppas Annie och Idun att liknande teman fortsätter dyka upp. Men om de själva skulle få välja tema resonerar de kring samtalen om världssvälten, och berättar att de tycker att temat ”alla har rätt att bli mätta” skulle vara bra att se framöver.

Johan Engdahl har sedan några år tillbaka varit den som entusiasmerat och stöttat upp elever på Mohedaskolan som visat intresse för att skapa egna initiativ.

- Eleverna får själva komma med idéer och tankar på vad och hur de ska göra, jag stöttar upp med att bolla idéer och guida dem i planering, säger Johan Engdahl, fritidsledare i Alvesta kommun.

De första åren var det några få som var intresserade att starta initiativ. Nu är det allt fler som visar intresse och kommer för att vara med.

Visionen är att i framtiden med hela skolan till hjälp kunna göra ett stort gemensamt initiativ. Där musikhjälpens utbildningsmaterial kan användas i skolan samtidigt som eleverna kan få bygga en lagkänsla där de gör något gemensamt för att förändra världen till det bättre.

Nästa vecka är det dags för försäljning, Idun och Annie kommer se till att det fikat som har bakats säljs av under veckan, både på skolan men förhoppningsvis på andra platser också.

Kontaktinformation:
Johan Engdahl, Fritidsledare i Alvesta Kommun. 073-33 45 199 Johan.Engdahl@alvesta.se
Sadde Klimenta, Fritidsledare i Alvesta kommun. 073-33 41 535 Sadam.klimenta@alvesta.se

Bildtext: från vänster Johan Engdahl, fritidsledare i Alvesta kommun, Annie Seefried Skol-if ledare, Idun Eriksson Skol-if ledare