Hög elräkning? Så får du hjälp att sänka den!

Många funderar på vad de kan göra för att sänka sin elräkning och få mer pengar över i plånboken. Det här kan man själv kan göra för att minska elförbrukningen.

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen har märkt att fler och fler vänder sig till dem för tips och råd om hur man kan spara energi och pengar nu när elpriset ökat så kraftigt.

– Det är mycket man kan göra utan att det behöver kosta så mycket, säger Ebba Lejeby, energi- och klimatrådgivare i Alvesta kommun.

Energi- och klimatrådgivarens tre bästa tips för dig som bor i villa:

 1. Sänk temperaturen inne ett par grader, om det går.
  Börja med att fundera på om du behöver använda alla rum i ditt hus och ifall du kan sänka temperaturen i de rum som inte används så mycket. Fundera också på ifall du kan sänka någon grad i sovrummen. En lämplig temperatur i sovrummen är 18–20 grader.
 2. Kolla tätningen i fönster och dörrar.
  Tänk på att tätningslisten ska placeras mot den varma inomhusluften, för att undvika kondens och röta i fönsterkarm och bågar.
 3. Tilläggsisolera vinden.
  Många äldre hus har inte så mycket isolering på vinden. På en normalstor villa finns det många tusenlappar att spara per år. Det kan låta som en omfattande åtgärd men är ofta en av de mest lönsamma åtgärderna att göra på ett hus.

För den som bor i lägenhet så går det också att spara energi genom att till exempel:

 1. Använd vattenkokare istället för att koka upp vatten på spisen.
 2. Duscha istället för att bada och håll duschen kort. Stäng gärna av vattnet medan du tvålar in eller schamponerar dig.
 3. Tvätta kläderna mer sällan – vädra dem ofta istället så håller de längre. Och när du tvättar så se till att maskinen är full.

Det kostar inget att vända sig till kommunens energi- och klimatrådgivare för att få veta mer om vad som är effektivast för att minska elanvändningen i ditt boende.

 

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en opartisk och kostnadsfri rådgivning om energieffektivisering och förnybar energi till hushåll, föreningar och företag. Tjänsten finansieras av Energimyndigheten.

 

För mer information, kontakta

Ebba Lejeby, 0472-150 78, ebba.lejeby@alvesta.se