Blåsmusikens dag, 18 maj

Då uppträder Blusarna, som en vandrande orkester i Alvesta centrum. Över 222 blåsorkestrar i 63 kommuner har i skrivande stund anmält att de kommer arrangera någon form av livespelning med blåsmusik den 18 maj. Alvesta musikskolas orkester Blusearna! kommer även de spela musik på flera olika platser i Alvesta centrum.

Musiklärare med instrument
Susanne Pettersson och Ulrika Linde, foto Sadde Klimenta
En ny orkester finns sedan tre terminer tillbaka i Alvesta som består av elever på Alvesta musikskola. De kommer tillsammans under lördagen den 18 maj agera som en portabel orkester och finnas på flera olika platser mellan klockan 11 till 13. Vill man vara säker på att få höra blåsmusiken under dagen kan man hitta orkestern i närheten av Ica där de startar turnén klockan 11 på lördagen. 

Orkestern består i grund av 10 elever, men får under lördagen förstärkning av ytterligare fem elever som även dessa spelar blåsinstrument, men som inte har möjlighet att vara med på orkesterns tider. 

Blåsmusikens dag är ett samarbete mellan flera olika organisationer med syfte att synliggöra blåsmusik i hela Sverige och målet att skapa en nationell dag för att främja och utveckla till ett rikare blåsmusikliv. 

Då dagen riktar sig till alla åldersgrupper oavsett vilken kunskapsnivå man är på som individ eller som grupp finns möjligheten för alla att på något sätt vara med. Man är även fri att bygga upp det lokala arrangemanget på den nivån man känner att man själv har möjlighet med.

I Alvesta börjar vi på en lagom nivå för att framåt förhoppningsvis få till en större och bredare nivå framöver. Lördagens centrum-turné är till förhoppningarna en start på en kommande tradition. 

– Om ett par år hoppas vi ha flera olika ensembler, att arrangemanget är större och att det finns på fler platser i kommunen, säger Musiklärarna Susanne Pettersson och Ulrika Linde. 

– Det är fantastiskt roligt med en sådan här grej! Blåsinstrument kan man bära med sig, vilket ger oss ett ypperligt tillfälle att spela musik på stan, säger Susanne Petersson. 

– Att vi får vara med och göra något roligt på stan är ju också positivt. Kanske når vi även någon som är intresserad av att kanske börja spela något instrument efter att ha sett oss i centrum, flikar Ulrika Linde in.

Blusarna! Kommer förutom att nu på lördag även spela på musikskolans festivalvecka, där de bland annat kommer vara med på scen den 4 juni i Hagaparken. 

– Har man efter alla dessa liveuppträdanden fått mersmak och själv vill lära sig något instrument är man välkommen att prova på den 11 juni klockan 17 då musikskolan håller öppet hus, berättar musiklärarna.

Kontaktinformation:
Susanne Pettersson, Musiklärare. Tel: 076-697 66 26, E-post 
Ulrika Linde, Musiklärare. Tel: 073-334 60 51, E-post
Jonas Tenje, pressansvarig 0472 151 92