Här är årets kulturstipendiater och kulturpristagare 2016

På årets sista kommunfullmäktige 13 december, presenterades Alvesta kommuns kulturstipendiater och pristagare.

Syftet med priserna är att uppmärksamma personer och verksamheter i kommunen som på olika sätt bidrar till att göra Alvesta till en attraktiv boende- och besökskommun. Att lyfta de som gör det där lilla extra och tacka för goda ideella insatser.Bakre raden; Malin och Peter Comstedt, Ulf Jansson, Johan Danielsson. Främre raden; Maria Ringström, Margareta Nilsson, Lena Svensson (istället för Heidi Sydmark)
Bildtext: Bakre raden; Malin och Peter Comstedt, Ulf Jansson, Johan Danielsson. Främre raden; Maria Ringström, Margareta Nilsson, Lena Svensson (tog emot Heidi Sydmarks pris), Johan Björkqvist saknas på bilden.   

Pris för särskild prestation
Johan Björkqvist
Motivering: Under en paus mellan matcherna på Rödsle Cup besökte Alvesta GIF äventyrsbadet i Oskarshamn där pojkarna i laget kunde bada och ha kul på den lediga tiden. Ledarna stod vid sidan av bassängen och höll uppsikt och så även Johan då han upptäckte en pojke som låg på botten. Han sprang runt bassängen och hoppade i med kläder och allt. Pojken kom upp till ytan och kunde räddas, troligen vad det Johan som räddade hans liv.
Priset är en skulptur tillverkad av Henrik Campanello.

Pris för integration och mångfald
Heidi Sydmark
Motivering: När flyktingkatastrofen förra hösten var ett faktum var Heidi en av de som entusiastiskt tog sig an uppgiften att välkomna de nyanlända till Alvesta kommun. Som präst i Moheda pastorat har hon visat vägen och tagit täten i det humanitära arbetet på gräsrotsnivå, ett arbete som engagerat stora delar av lokalbefolkningen och där hon själv fungerat som spindeln i nätet.
Priset är två svarvade skålar tillverkade av Ulf Jansson.

Kulturpris
Ulf Jansson
Motivering: Ulf har med sin svarvteknik utforskat träets egenskaper och tänjt på svarvandets gränser näst intill det omöjliga. Med både konstnärens och hantverkarens själ har han placerat svarveriet i helt nya sfärer. Priset är ett par träglasögon tillverkade av Johan Danielsson.

Kulturstipendium, arbetsstipendium
Maria Ringström
Motivering: Maria har under lång tid förfinat sitt tecknande och nått en nivå där man kan fråga sig om det är ett fotografi man tittar på eller verkligen en teckning. Hon levandegör djur- och naturmotiv med en hantverksskicklighet som är häpnadsväckande.
Prissumman är 25 000 kronor.

Kulturstipendium, ungdomsstipendium
Johan Danielsson
Motivering: Johan är en kreatör och entreprenör som med känsla för det lokala och hållbara hittar spännande vägar för att utveckla landsbygden och bidra till att göra Alvesta till en attraktiv kommun att bo i och besöka.
Prissumman är 10 000 kronor.

Vid sammanträdet uppmärksammades också alla de personer som arbetat 25 år i kommunens tjänst.

Kontaktperson
Björn Kleinhenz, Kulturproducent/kultursekreterare, 0721 - 95 99 39
Jonas Tenje, presskontakt, 073 141 22 05