Fortsatt toppresultat för Alvesta kommuns senior- och förskolekök

Fortsatt toppresultat för Alvesta kommuns senior- och förskolekök

Flera personer står uppställda för ett gruppfoto framför en ballongprydd monter där det står SOM2025 på.
Ängagårdens förskola i Alvesta och det särskilda boendet Björkliden i Vislanda har återigen utsetts till landets bästa kök. De prisades på Sveriges Offentliga Måltiders gala i Växjö under onsdagskvällen. Samtidigt fick även de särskilda boendena Torsgården i Lönashult och Högåsen i Alvesta, som deltog för första gången, fina utmärkelser.

– Jag är otroligt stolt över köken – en otrolig bedrift. Det visar att vi varje dag arbetar för att våra omsorgstagare ska få en guldkant i vardagen. Framgången är också ett resultat av helheten och samarbetet med vården. Tillsammans är vi starka, säger Linda Gustavsson, måltidschef på omsorgsförvaltningen.

Sveriges Offentliga Måltider (tidigare White Guide Junior och White Guide Senior) belönar årligen förskolekök, skolkök och seniorkök runt om i landet med en, två eller tre stjärnor. Efter oanmälda jurybesök bedöms köken utifrån helheten – där allt från mat och måltidsmiljö till bemötande, dialog och hållbarhet vägs in.

Ängagården och Björkliden belönades även i år med tre stjärnor – den högsta nivån – för extraordinär hög och jämn kvalitet på sina måltider. Därmed behåller de sina utmärkelser från förra året och fortsätter att tillhöra Sveriges bästa kök, av totalt 94 respektive 24 tävlande.

– Vårt arbete handlar inte bara om att servera god mat, utan om att göra måltiden speciell. Genom Maträddarna, vårt samarbete med ICA i Alvesta där vi tar tillvara frukt och grönt som annars slängs, lär vi barn att mat har ett värde och att små insatser kan göra stor skillnad för miljön, säger Jenny Haraldsson, kock på Ängagårdens förskola.

I år gjorde dessutom köken på Torsgården och Högåsen debut i tävlingen och tog hem varsin stjärna. Det innebär att samtliga kök från Alvesta kommun som deltog i tävlingen också fick utmärkelser.