Måltider i skolan

Skollunch, frukost och mellanmål!

Skollunchen
Varje dag serverar vi cirka 2 400 skolluncher på sju skolrestauranger. Lunchen består av minst en varmrätt, ett vegetariskt alternativ, salladsbord, knäckebröd, smörgåsmargarin och som dryck ekologisk lättmjölk och vatten. Dagar då vi lagar soppa till lunch finns också mjukt bröd och pålägg.

Sex av sju skolrestauranger har egen tillagning och vi försöker laga så mycket som möjligt från grunden samt använda mer och mer ekologiska produkter.

Alla skolrestauranger är KRAVcertifierade enligt nivå 1, vilket innebär att minst 25 % av råvarorna köps in ekologiska eller KRAVmärkta. Se vilka enheter i Alvesta kommun som är KRAVcertifierade.  

Lunchen ska ge runt 25-30% av dagsbehovet vad gäller energi och
näringsämnen.

Frukost
För de barn som är på fritids serveras frukost alla dagar. Frukosten består av en buffé som kan innehålla mjölk, fil eller yoghurt, flingor/müsli, mjukt och hårt bröd, matfett, varierat pålägg, grönsaker samt gröt.

Frukosten ska ge ungefär 25 % av dagsbehovet av energi och näringsämnen.

Mellanmål
Även ett mellanmål ingår på eftermiddagen för barnen som är på fritids. Mellanmålet består av mjölk, bröd, pålägg, grönsak eller fruktbit.

Mellanmålet ska ge cirka 5-10% av dagsbehovet av näring och energi. Mellanmålet är ett energi- och näringstillskott tills man kommer hem och äter middag.

Övriga måltider
På kvällen behöver man ett middagsmål som är lika varierat och har samma näringsmängd som lunchen. Det behövs också ytterligare 1-2 mellanmål/frukt för att dagens måltider skall bli kompletta. Yngre barn behöver fler mellanmål för att tiden mellan energipåfyllningarna inte skall bli för lång.

Matsedlar
Vi har en 6 veckors rullande matsedel som byter efter säsong. När vi gör ändringar i frukost- och mellanmålsmatsedlarna görs detta oftast i samband med att matsedeln skiftar. Alla matsedlar är näringsberäknade.

Hälsosamt utbud
Vi vill verka för en god hälsa och ge de bästa möjliga förutsättningarna för att eleverna ska må bra och orka med en hel skoldag.

Det innebär att vi inte serverar sötade mejeriprodukter som fil och yoghurt, vi har inte saft, juice, kakor eller sötade flingor, krämer mm. Vi har alltid minst 5 olika sorters sallader till lunch.

Lunchen lagas i största möjliga mån från grunden med rena råvaror.

Livsmedelsverket
Kostenheten följer Livsmedelsverkets rekommendationer, ”Bra mat i skolan” och vill du läsa mer kan du besöka deras sida, www.slv.se.