Måltider i förskolan

Varje dag serverar vi i Alvesta kommun måltider till drygt 1000 förskolebarn på 18 förskolor och hos dagbarnvårdare. Vi lagar idag mat från grunden på 14 förskolor och på fyra förskolor arbetar vi med mottagningskök.

Förskolorna i Alvesta kommun serverar idag drygt 25 procent ekologiska livsmedel och i linje med vår kommunövergripande KRAV-certifiering enligt nivå 1. Vilket innebär minst 25% ekologiska inköp. Se vilka enheter i Alvesta kommun som är KRAVcertifierade
Vi följer Livsmedelsverkets skrift "Bra mat i förskolan”. 

Frukost
Frukosten består av olika former av mejeriprodukter, cerealier samt frukt eller grönt. Det kan vara fil, yoghurt eller mjölk i kombination med smörgås, flingor eller gröt samt olika utbud av frukter och grönsaker. Frukosten ska ge ungefär 25% av dagsbehovet av energi och näringsämnen.

Lunchen
Lunchen består av minst en varmrätt, sallader, knäckebröd, smörgåsmargarin och som dryck mjölk och vatten. Dagar då vi lagar soppa till lunch finns också mjukt bröd och pålägg. Lunchen ska ge 25-30% av dagsbehovet vad gäller energi och näringsämnen.

Mellanmål
Mellanmålen kan bestå av mjölk eller fil, müsli eller flingor, bröd, pålägg, grönsaker och frukt. Varje mellanmål skall ge cirka 5% av dagsbehovet av energi och näringsämnen. Våra minsta barn behöver mellanmål både på för och eftermiddagen.

Måltiderna utanför förskolan
På kvällen behöver man ett middagsmål som är lika varierat och har samma energi- och näringsmängd som lunchen. Det behövs också ytterligare något mellanmål/frukt för att dagens måltider skall bli kompletta. Med väldigt få undantag så ligger lotten att servera sötsaker och snacks m.m. helt förlagt till barnets tid utanför förskolan