Elev berättar

Det spelar ingen roll hur många saker man har eller hur välutbildad man är om man lever i ett krig.

Maria Warsame, 23, Alvesta flydde ifrån det krigshärjade Somalia för snart tre år sedan.

Nu läser hon andra terminen på omvårdnadsprogrammet för vuxna och ser fram emot att bli undersköterska i ett land där hon går en fin framtid tillmötes.

- Jag är lycklig som får leva i fred, säger hon.

För tre år sedan bodde Maria i Somalia. Ett land som levt med inbördeskrig och extrema motgångar under lång tid. Hon ville studera och satsa på sin framtid men insåg att det aldrig skulle gå så länge inbördeskriget härjade. Maria försökte jobba på en restaurang men inget fungerar i ett samhälle med så mycket motsättningar.

-          Det är omöjligt att leva i ett krig och för oss som ville studera var det extra omöjligt, berättar Maria.

-          Idag, snart tre år senare lever hon i Alvesta tillsammans med en Somalisk man och deras lilla ettåriga dotter. Hon läser andra terminen på Allbos omvårdnadsprogram och ser ljust på sin framtid i sitt nya hemland.

-          Ut i vården

-          Maria pratar bra svenska och det tack vare att hon gick SFI- kursen på en gång. Den utbildningen ledde henne vidare där hon är idag, på väg att bli undersköterska.

-          Jag vill ut i vården för att lära mig både språket och den svenska kulturen. Det kan man aldrig lära sig lika bra i skolbänken, säger Maria.